Anton Geesink, de man die het judo voor altijd veranderde

Voor de jongeren onder ons een stukje Judo geschiedenis, 80 Jaar lang regeerde Japan de judo wereld, daar kwam een einde aan toen Nederland in 1964 deelnam aan de Olympische spelen in Tokio. Anton Geesink (inmiddels overleden) veranderde het Judo voor altijd door te zegevieren op de spelen. Hij ging er van door met een gouden medaille tot ieders verbazing en zeker die van de Japanners. Er ging overigens wel een geschiedenis aan vooraf, Jigoro Kano, de Japanner die het judo ontwikkelde aan het einde van de 19de eeuw was al vroeg bezig het Judo toegelaten te krijgen op de spelen, dit lukte hem in 1938. Met het uitbreken van de tweede wereld oorlog kwam er een eind aan de droom, en pas in 1964 kwam het er weer van.
Bakermat
Heel Japan zat op het puntje van de stoel op destijds op de 23ste oktober want men zou wel even de gouden medaille judo gaan binnen slepen, maar niemand had rekenij gehouden met de boomlange Anton Geesink uit Holland. De Japanse topjudoka Akio Kaminaga was de aangewezen man om Japan op de Olympische Judo kaart te zetten, maar niets bleek minder waar. Geesink die al jong de zwarte band haalde (18 jaar oud), trad al snel toe tot het internationale judo, zo werd hij Europees kampioen en reisde af naar het onbekende Japan de bakermat van zijn sport. Daar deed hij mee aan een WK georganiseerd door een krant (de Asahi Shimbun) daar gooide hij hoge ogen. In 1961 werd hij wereldkampioen op het eerste WK gehouden buiten Japan.
Roet in het eten
Bijna ging de deelname van Anto Geesink niet door aan de Olympische spelen, hij was vier jaar eerder al als worstelaar naar de Olympische Spelen van Rome gegaan. Ook wilde men hem niet aanmerken als amateur sporter maar als professional omdat hij een sportschool bezat. Met de inmenging van wijlen Prins Bernhard werd Geesink dan toch afgevaardigd naar Tokio, en werd hij zelf de vlaggendrager van de Nederlandse equipe. Geesink belande in de finale van de spelen en stond op de mat tegenover Akio Kaminaga de absolute favoriet van de Japanners. Hij verslog de Japanner tot grote ontzetting van het thuis publiek.
Pionier
Doordat Geesink won op de Olympische spelen werd het een internationale sport, zelfs de Japanners zijn het daarmee eens. Natuurlijk hadden zij graag hun favoriet zien winnen maar als dat was gebeurt had het internationale judo er anders uitgezien. Er is veel veranderd sinds de overwinning van Geesink, maar Nederland doet nog steeds mee aan de top van het judo. Mensen als Geesink zijn de pioniers geweest van het judo. Zo zijn er meer voorbeelden in bijvoorbeeld de vechtsport zoals en Bas Rutten die al vroeg bij het Amerikaanse UFC de MMA wereld liet zien dat Nederlandse vechters mee tellen, judo ligt overigens bij veel top MMA vechters aan de basis van hun carrière. Nederland mag terecht rots zijn op sporters zoals Geesink, laten wij hen dan ook nooit vergeten.
https://youtu.be/vhUBGcf1XII
Plaats reactie
0 reacties
Laad meer reactiesJe bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties