Column Amelie Rosseneu: 5 Veel gemaakte fouten met jonge atleten
In haar columns deelt adviezen en ervaringen, vandaag legt zij uit welke fouten je kunt en moet voorkomen bij het trainen met jonge atleten.
1. Bij een wedstrijd of stage op verplaatsing stoppen bij een fastfood keten.
Wanneer je met jongeren op verplaatsing gaat is stoppen bij een fastfood keten zeer aanlokkelijk. Je ligt meteen in de bovenste schuif want elke tiener is er verzot op. Bovendien is het snel en dikwijls ook goedkoop. Als je dus wil scoren op populariteit is fastfood een goede keuze, voedingswijs en educatief gezien is het echter niet de beste oplossing. Als coach en/of ouder heb je ook een educatieve rol te vervullen. Door als leidend figuur keer op keer voor lunch bij een fastfood keten te stoppen breng je de boodschap dat fastfood best wel in het voedingspatroon van een atleet past, terwijl dit zeker niet het geval is.
Een betere oplossing voor een snelle hap onderweg is bijvoorbeeld stoppen aan een supermarkt en de atleten zelf een broodje laten smeren. Er kan dan eventueel ook een stuk fruit en wat yoghurt gekocht worden.
2. Jongeren laten aftrainen op veel te jonge leeftijd
Jongeren zijn geen mini-volwassenen. Ze zijn nog in volle ontwikkeling en hebben de energie nodig om te kunnen groeien. Een langdurig voedingspatroon met te weinig calorieën kan de normale groei van de atleet in gevaar brengen [1]. Bovendien wordt de botdensiteit vooral opgebouwd in de puberteit[2]. Wanneer dit door een strenge energiebeperking niet optimaal gebeurt, is er meer kans op botbreuken en op latere leeftijd is er een verhoogd risico op osteoporose. Het aftrainen door middel van dehydratie kan bij jongeren zeer gevaarlijk zijn omdat hun zweetcapaciteit nog niet voldoende ontwikkeld is en ze dus sneller oververhit geraken[3], met alle gevolgen van dien.
Laat een tiener eerst voldoende ontwikkelen alvorens te beginnen spelen met gewicht manipulaties.
3. Jongeren dik noemen wanneer ze over hun gewichtscategorie wegen
Tieners zien hun lichaam in snel tempo veranderen en ontwikkelen. Zelf hebben ze helemaal geen vat op die veranderingen en dit kan aanvoelen als het verliezen van de controle over zichzelf. Jongeren kunnen zich op dat moment heel onzeker voelen, daarom komt een spottende opmerking over gewicht soms hard aan. Deze jongeren zitten in een gevoelige periode voor het ontwikkelen van eetstoornissen. Als coach of ouder kies je dus best voor een voorzichtige benadering omtrent dit onderwerp.
Vergeet niet dat het logisch is dat jongeren in de groeispurt naast groter worden ook zwaarder worden. Het is daarom niet ondenkbaar dat jongeren in een jaar tijd een of meerdere gewichtscategorieën moeten stijgen.
4. Te veel focus leggen op voeding en gewicht.
Jongeren goede voedingsgewoonten aanleren is een must. Doe dit echter niet op een dwangmatige manier. Wanneer je jongeren gaat verbieden bepaalde voedingsmiddelen te eten, creëer dit dikwijls een averechts effect. Er is immer niets zo leuk als iets dat niet mag stiekems toch te doen. Jongeren in de groeispurt hebben een verhoogde energiebehoefte, uiteraard komt deze energie het best van gezonde voeding, maar het kan absoluut geen kwaad om af en toe eens een frietje of chocoladebar te nuttigen.
Door af en toe eens iets minder gezonds te eten gaat hun gewicht heus niet de hoogte inschieten, als dit echter stelselmatig gebeurd kan dat wel voor problemen zorgen. Daarom is het beter jongeren te leren hoe ze met dergelijke voeding op een verantwoorde manier kunnen omgaan in plaats het volledig te verbieden.
5. Niet laten drinken tijdens de training.
Veel coaches denken dat je door niet te drinken beter en harder traint omdat de training dan zwaarder is. Deze gedachtestroom is echter al lang voorbijgestreefd. Wie wel drinkt tijdens de training zal dezelfde intensiteit van de training langer kunnen aanhouden en dus harder kunnen trainen [4]. Andere coaches denken dat drinken tijdens een vechtsporttraining voor hinder zorgt omdat veel atleten dan last krijgen van een “klotsende maag”. Dit komt echter doordat deze atleten het niet gewoon zijn om te drinken tijdens een inspanning en ze te veel in een keer te drinken. Er zijn natuurlijk ook coaches die gewoon vergeten drinkpauzes in te lassen. Als coach is het niet altijd gemakkelijk om te weten wanneer atleten moeten drinken, omdat ze uiteraard zelf geen dorst krijgen. Daarom is een goede regel een drinkpauze te geven om de 15-20min.
Zeker bij jongeren zijn drinkpauzes zeer belangrijk omdat hun lichaamstemperatuurregulatie nog niet volledig op punt staat. Zij ondervinden de negatieve gevolgen van dehydratie veel sneller dan volwassenen[3].
Door: Amelie Rosseneu (www.amelierosseneu.com)
[1] J. Sundgot-Borgen and I. Garthe, "Elite Athletes in Aesthetic and Olympic Weight-Class Sports and the Challenge of Body Weight and Body Composition," Journal of Sports Science, vol.29, pp. 101-114, 2011.
[2] Weaver CM et al.,“The National Osteoporosis Foundation's position statement on peak bone mass development and lifestyle factors: a systematic review and implementation recommendations,” Osteoporose international, p1281-1386, April 2016.
[3] F. Meyer, B. W. Timmons and B. Wilk, "Water, Hydration and Sports Drink," Nutrition and Enhanced Sports Performance, Elsevier Inc., 2013, pp. 377 - 384.
[4] M. N. Sawka et al., "Exercise and Fluid Replacement," American College of Sports Medicine, vol.39, no.2, pp. 377-390, 2007.
[caption id="attachment_18993" align="alignleft" width="202"] Amelie Rosseneu[/caption]
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties