SPORTSCHOLEN WILLEN DUIDELIJKHEID: 1 JULI NADERT WAAR BLIJVEN DE VOORWAARDEN? Columns
Columns

SPORTSCHOLEN WILLEN DUIDELIJKHEID: 1 JULI NADERT WAAR BLIJVEN DE VOORWAARDEN?

SPORTSCHOLEN WILLEN DUIDELIJKHEID: 1 JULI NADERT WAAR BLIJVEN DE VOORWAARDEN?
SPORTSCHOLEN WILLEN DUIDELIJKHEID: 1 JULI NADERT WAAR BLIJVEN DE VOORWAARDEN?

Woensdag 27 mei ging er een zucht van verlichting door de sportschool branche.

De minister-president kondigde aan dat de sportscholen al mogelijk 1 juli aanstaande hun deuren mogen openen.
Bij velen bleven alleen de woorden ‘1 juli’ en ‘openen’ hangen.

De rest van zijn woorden verdwenen in de euforie. Een mooi resultaat van een mediaoffensief en een demonstratie waar de vechtsportwereld zich van zijn goede kant liet zien. Over enkele weken is het zover, maar wat zijn nou die voorwaarden waar de premier over sprak in zijn speech? Iedereen tast nog in het duister.

VENTILATIE?

Wie zich een beetje verdiept in de materie ziet het ene protocol na het andere op internet verschijnen. Het zijn vaak door brancheverenigingen gemaakte voorwaarden op basis van de adviezen van het OMT (Outbreak Management Team) dat voornamelijk gericht is op de fitnesssector. Voor de vechtsporten (lees in deze: kickboksen) is nog geen enkele regelgeving bekend.

Termen als ventilatie, low-impact, reserveren en kleine groepen zingen al weken rond. ‘De sector moet zelf maatregelen treffen sprak de minister-president ferm’, maar wie komt met de regelgeving voor kickboksscholen? En hadden die regels er nu al niet bekend moeten zijn? Is dit de bekende adder onder het gras?

WAAR BLIJFT DAT PROTOCOL VOOR VECHTSPORTSCHOLEN?

Het is mooi dat dat de datum van 1 september naar 1 juli is verplaatst. Het leed zou anders niet te overzien zijn geweest. Het is dat de weergoden de kant van de sportscholen hebben gekozen en dat er buiten onder prettige omstandigheden kan worden getraind. Maar het blijft behelpen.

Men kijkt smachtend uit naar de datum van 1 juli, maar waarom moeten de sportscholen zolang in onzekerheid worden gehouden wat de voorwaarden betreft? Waar gaat de overheid mee komen en kunnen de sportschoolhouders in zo’n korte tijd nog aanpassingen maken? Kortom: Waar blijft dat protocol voor vechtsportscholen?

VERTRAGING

Onduidelijkheid is troef momenteel. Daar komt bij dat het lokale gezag toestemming moet gaan geven voor de heropening van de sportscholen. Ambtelijke molens werken traag en niemand wil zijn vingers branden. Dat kan nog wel eens voor vertraging gaan zorgen. Vertraging waar sportschoolhouders niet op zitten te wachten.

GROTE SPORTSCHOOLKETENS

Opvallend stil zijn de grote sportschoolketens. Zij hebben zich niet gemengd in het debat. Magazine Quote kwam met het verhaal dat Basicfit een oorlogskas beschikbaar heeft van 250 miljoen. Klaar om failliete sportscholen over te nemen. Dit beursgenoteerde bedrijf schijnt al helemaal klaar te zijn voor 1 juli. Het zou hun dan ook niet slecht uitkomen als anderen dat niet zijn. Worden de kleine sportscholen langzaam uitgerookt?

ER GAAT NIETS BOVEN DE VERTROUWDE DOJO

Het gaat misschien te ver om te spreken van kwade opzet, maar als de sportscholen door de late regelgeving de datum van 1 juli aanstaande niet kunnen halen is men blij gemaakt met een dode mus. Als men met veel bombarie perspectief biedt moet dat ook waargemaakt kunnen worden. Van de overheid mag dat worden verwacht.

Laten wij hopen dat de regels niet zo onwerkbaar zijn, zoals in de horeca. Je mag wel open, maar je kan geen droog brood verdienen. Buiten trainen is heerlijk, maar er gaat niets boven de vertrouwde dojo.

Originele tekst: Milco Lambrecht / RINGS- FNM Magazine

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws