VIDEO: Alleen de knockout geldt bij het West Afrikaans boksen bekend als Dambe!
Dambe, ook bekend als Kokawa, is een vorm van boksen in verband met de Hausa-bevolking in West-Afrika.
In het verleden omvatte Dambe een worstelcomponent, bekend als Kokawa, maar tegenwoordig is het in wezen een opvallende kunst. De traditie wordt gedomineerd door Hausa-vechters-kaste en is in de loop van de vorige eeuw geëvolueerd van vechters die in de oogsttijd naar boerendorpen reisden, waarbij een uitdaging voor de buitenstaanders werd geïntegreerd in het plaatselijke oogstfeestentertainment. Het werd ook traditioneel beoefend als een manier voor mannen om zich klaar te maken voor oorlog, en veel van de technieken en terminologie zinspelen op oorlogvoering.
Van oudsher was Dambe een Hausa vechtsport die plaatsvond op dorpsniveau
Er werden wedstrijden gehouden op festival-gelegenheden en de kunst was de speciale provincie van leden van het slagersgilde. Oorspronkelijk een manier om militaire vaardigheden te oefenen, gebruiken stamleden de sport vandaag als een middel om mannelijkheid te demonstreren, persoonlijk prestige te vergaren en eer te bewijzen aan iemands familie en dorp. Hoewel de kunst in de hedendaagse praktijk weinig toepasbaarheid lijkt te hebben op veldgevechten, naast het ontwikkelen van fysieke kracht en het aanmoedigen van moed bij concurrenten, verwijzen bepaalde elementen van het moderne spel naar een meer strijdbare afkomst.
Alleen de dominante hand om aan te vallen
Dambe gebruikt bijvoorbeeld alleen de dominante hand om aan te vallen, terwijl de "zwakkere" hand naar de tegenstander wordt uitgestrekt en wordt gebruikt om slagen af te weren. Vandaar dat de leidende hand een schild vertegenwoordigt. In feite wordt de dominante hand 'speer' genoemd, terwijl de andere het 'schild' wordt genoemd. Grijpen en vastgrijpen wordt gebruikt om een slag toe te brengen met de krachtiger hand, die op zijn beurt kan representeren wat iemand doet als zijn schild kapot is. Bovendien worden Dambe-wedstrijden gehouden tussen groepen ("legers") die elkaar ontmoeten in duellerende paren op een symbolisch slagveld en de metafoor van oorlogvoering is duidelijk in het voortdurende gebruik van de term "moord" om het stoten aan te duiden, die leidt tot het winnen van een duel.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties