Welke vechtsporten bestaan eigenlijk allemaal? Ontdek ze hier! Nieuws
Nieuws

Welke vechtsporten bestaan eigenlijk allemaal? Ontdek ze hier!

Welke vechtsporten bestaan eigenlijk allemaal? Ontdek ze hier!
Welke vechtsporten bestaan eigenlijk allemaal? Ontdek ze hier!

Er zijn vandaag de dag veel sporten waaruit je kunt kiezen, hierbij zijn ook vechtsporten steeds populairder. Met grote namen en mooie partijen, zijn er veel mensen die dit ook wel leuk vinden. Maar welke vechtsport kies je dan?

Met een bijna oneindige keuze, zal je moeten bepalen wat jouw voorkeur heeft. Er zijn mensen die kiezen voor judo, anderen gaan voor contactsporten zoals kickboksen of boksen. Verder bestaan er nog tal van andere vechtsporten, waarvan de overgrote menigte het bestaan niet eens kent.

We laten je een overzicht zien van vechtsporten, wat je hiervoor nodig hebt en waarom je überhaupt met vechtsport zou beginnen.

Wat is vechtsport?

Vechtsport is een praktische toepassing van vechtkunst, in het Engels ook wel “martial arts” genoemd. Je zal er naast kracht en conditie ook technieken mee leren die in competitieverband of verdedigend toepasbaar kunnen zijn. Er bestaan grote verschillen in vechtsporten, maar ze mogen allemaal nooit een wapen zijn voor geweld, behalve in verdediging.

Je zal bij alle sportscholen leren dat er nooit buiten competitieverband of de ring mag worden gevochten. Op uitzonderlijke situaties dus na, waarbij ze dienen ter verdediging. Wanneer je bv. wordt aangevallen en weet hoe de situatie kan worden overmeesterd.

Er zijn veel vechtsporten van sierlijk, zeer technisch vechten tot verassingstechnieken waarbij snel de situatie wordt gecontroleerd.

Wie zijn er geschikt voor vechtsport?

Bij vechtsport is wel een bepaalde mentaliteit nodig. Zo moet je discipline hebben, tegen een stootje kunnen en speelt beheersing ook een grote rol. Voldoe je aan deze eisen …dan is het kiezen van de juiste type van deze sport een volgende stap.

Je kan natuurlijk ook verschillende aspecten leren en hierin groeien. Een goede sportschool, dojo en trainer zullen hierbij zeker helpen. Verder zal je er ook rekening mee moeten houden dat (afhankelijk van intensiteit) sommige vechtsporten ook blessuregevoeliger zijn dan ander sporten.

In de meeste gevalle heb je ook de juiste spullen nodig waaronder kleding of accessoires die je hier kunt vinden per gekozen vechtsport. Sommige zijn verplicht, andere zijn weer praktisch om erbij te gebruiken. Het verschilt ook weer per vechtsport hoeveel dingen je hiervoor nodig hebt.

3 bekende vechtsporten

Om je een beeld te geven welke vechtsporten er allemaal bestaan, laten we je hieronder even een opsomming zien. We behandelen 3 populaire vechtvormen en geven je verderop ook nog wat andere suggesties. Zo kan je zelf ontdekken welke vechtsport het beste bij jou past.

1. Kickboksen

Het is vaak de eerste die bij mensen opkomt, tijdens het kiezen van een vechtsport. Maar waarom is dat eigenlijk? Kickboksen is een bekende sport in Nederland en we hebben naam en faam gemaakt wereldwijd, denk aan de grote namen in het kickboksen.

Ook in het buitenland staat Nederland bekend om zijn goede vechters. Verder mag je ook schoppen, wat het uitdagender kan maken. Je zal er ook een berenconditie mee opbouwen en sterker van worden.

Overigens is boksen ook heel populair! Voor beide vechtsporten is ook behoorlijk wat techniek nodig. De meeste vinden het daarom zeer aantrekkelijke vechtsporten om te doen, ook in competitieverband.

2. MMA

Meestal doen vechters al aan andere vechtsporten, voordat ze daadwerkelijk aan MMA gaan doen. Het vereist namelijk veel conditie, kracht maar vooral ook techniek. Zo heb je enorm goede “strikers” die goed kunnen (kick) boksen, maar ook bv. mensen die goed zijn op de grond.

Bij de zogeheten takedowns kunnen worstelaars, maar ook bv. judoka’s hun vechtkunsten laten zien. Het is dus een zeer veelzijdige en harde manier van vechtsport, omdat er veel is toegestaan. Je moet hier wel een bikkel voor zijn.

Het is ook niet iets om meestal mee te beginnen, maar vanuit andere vechtsporten naar over te stappen. Je hebt de nodig bagage nodig, in ieder geval in competitieverband, om mee te kunnen draaien met de top.

3. Karate

Het betekent in Japans letterlijk “lege hand”, maar je staat zeker niet met lege handen als je aan karate doet. Je zal veel discipline, technieken, stoten, trappen en andere aspecten leren. Er bestaan ook verschillende vormen van karate, de meest bekende is Shotokan Karate-do …maar je hebt bv. ook Point Karate.

Je hebt ook MMA vechters, zoals MVP (Michael “Venom” Page) die deze techniek in de octagon (de kooi waar MMA vechter in vechten) gebruikt. En met behoorlijk wat succes. Het is een iets snellere en op punten gerichte vorm van karate, maar bij MMA kan het ook zomaar een knock-out opleveren.

Karate is net zoals veel andere Aziatische vechtsporten, een gebaseerd op verschillende rangen en wordt gedaan een karatepak.

Maar er zijn nog veel meer vechtsporten…

Maar je hebt ook nog heel veel andere vechtsporten, waarvan je hieronder een lijstje kan vinden.

Je kan ook nog kiezen uit de volgende vechtsporten:

Aikido, Hapkido, TaeKwon-Do, Jiu Jitsu, Capoeira, Judo, Kali, Kendo-laido, Kemp-Kenpo Karate, Kyakushinkai Karate, Krav Maga, Kung Fu, Kyudo, K1, Ninja, Penjak Silat, Sando, Sanda - Chinees Kickboksen, Savate, Thaiboksen, Thai Chi, Worstelen, Nguni stick fighting, Tinku, American Kenpo, Jeet Kune Do, Cha Quan, Choy Li Fut, Hung Ga / Hung Gar of Hung Kuen en nog veel meer vechtsporten.

Er zitten ook vechtsporten bij waarvoor je bepaalde oefenwapens nodig zal hebben. Veel mensen kiezen toch iets meer in de buurt van de 3 bekendste vormen van vechtsport, of iets vergelijkbaars. Maar er zijn dus nog genoeg andere vechtsportmogelijkheden.

Je keuze maken!

In deze zee van keuzen, zal je gewoon moeten bepalen wat het beste bij jou past. En waar je hart ligt, de vonk kan zomaar overslaan voor een bepaalde vechtsport. Het is jouw persoonlijke keuze.

Zorg er ook voor dat je goed rondkijkt welke sportscholen er allemaal zijn waar je de vechtsport die je wilt doen kunt beoefenen. En hoe deze aangeschreven staan …er zit namelijk echt wel verschil in. Kijk hierbij bv. naar ervaring, accommodatie en hoe de ervaringen zijn van andere leden.

Ga ook met de juiste spullen op pad, voor de meeste vechtsporten heb je namelijk (wellicht speciaal vereiste) dingen nodig.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws