Onrust in Nederlandse kickbokswereld: Glory en K-1 moeten oppassen
Het Nederlandse kickboksen staat op zijn kop. Vandaag maakte K-1 bekend dat ze Mo Boutasaa, de Nederlands-Marokkaanse topkickbokser, hebben vastgelegd. Met zijn overstap lijkt Boutasaa Glory Kickboxing, een van de grootste kickboksorganisaties, bewust te omzeilen.
Dit nieuws komt op een moment dat een aantal vechters ontevreden zijn over het gebrek aan kansen bij Glory. Vechters die graag maandelijks in de ring willen staan, blijven soms maanden aan de kant, wat voor frustratie zorgt.
Lees ook
Badr Hari verslaan was een van mijn grootste prestaties - rivaal spreekt
Topkickbokser Boutasaa tekent bij K-1 in Japan - alles over zijn debuut
Frustratie onder vechters over gebrek aan gevechten
Hoewel Glory het in sommige gevallen toestaat dat vechters elders vechten, blijft het gebrek aan evenementen of tijdige aankondigingen een bron van onrust. Veel vechters voelen zich in de steek gelaten en zoeken naar alternatieven zo melden insiders.
Enfusion, een concurrent van Glory in Nederland, biedt wél regelmatig gevechten aan en laat vechters ook regelmatig in het buitenland uitkomen. Een goed voorbeeld is Thian de Vries, die op 9 februari de ring ingaat bij K-1 in Tokyo. Bij Glory is het Sergej Maslobojev die vaker buiten de organisatie vecht.
Thom Harinck: "K-1 moet deze kans grijpen"
Kickbokspionier Thom Harinck heeft een duidelijke mening over de huidige situatie maar blijft ook kritisch. “Dat de K-1 nu vechters binnenhaalt, is goed. Ze hebben het al een paar keer geprobeerd, maar het lukte nooit helemaal,” zegt Harinck, die in zijn carrière met sterren als Badr Hari naar Japan reisde.
Hij gelooft dat de nieuwe leiding bij K-1, die over flinke financiële middelen beschikt, dit keer wél kan slagen. “Als ze het goed aanpakken, kan K-1 weer groot worden. Maar dan moet er wel tempo in de events blijven.”
Glory moet oppassen voor de concurrentie
Over Glory is Harinck kritisch. “Ik hoor ook dat veel vechters ontevreden zijn. Maar dat zie je niet alleen bij Glory, het speelt ook bij ONE en K-1,” zegt hij. Toch waarschuwt hij Glory om niet achterop te raken bijvoorbeeld door toptalent aan te trekken.
“Ik heb drie jonge topvechters aangeboden aan matchmaker Robbie Timmers. Hij beloofde dat hij ze zou binnenhalen, maar dat is niet gebeurd. Of dat aan hem ligt of aan de leiding, weet ik niet.” Harinck benadrukt dat als hij vechtes aanbiedt deze echt wat in huis hebben. "Ik wil mezelf niet op de borst kloppen maar dor mijn ervaring weet ik wie ik wel of niet zou aanbieden."
Verschil in aanpak tussen Amerikaanse en Nederlandse leiding
Harinck wijst erop dat de huidige Amerikaanse leiding bij Glory wellicht een andere kijk heeft op kickboksen dan de oorspronkelijke Nederlandse oprichters. “In Amerika is MMA veel groter dan kickboksen. Kickboksen staat daar op een lager plan,” zegt hij.
Harinck begrijpt niet waarom organisaties hem niet meer betrekken. “Ik heb de tijd en de kennis om organisaties vooruit te helpen, ook met MMA, dat in Nederland steeds groter wordt.” Hij benadrukt dat zijn ervaring kan bijdragen aan de toekomst van de sport.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties