55 jaar vechtsport in Nederland: Is er veel veranderd?
In 1964 begon ik met vechtsport. Nu zijn wij 55 jaar verder. Is er veel veranderd?
Er is heel erg veel veranderd op technisch vlak. Er zijn enorme ontwikkel stappen genomen op allerlei gebied. Nederland begon, net als alle andere landen uit die tijd, te ruiken aan de Oosterse gevechtsporten en het ontzag was enorm.
Iedereen keek op tegen die “kleine” mannen uit het Oosten die met fabuleuze technieken tientallen mensen konden uitschakelen. Mensen die in Thailand kennismaakten met het Thaiboxing waren diep onder de indruk van de krachten die erbij vrij kwamen. Kortom Nederland was onder de indruk.
Grote namen
Een aantal grote namen stonden op, avonturiers die vooral via het Judo ons land op de wereld kaart zetten. Spoedig volgde karate en taekwondo. Diverse Aziatische meesters wilden wel hun kennis komen delen, maar ontdekten al snel dat die Nederlanders een eigenwijs volkje was. Wij leerden snel, maar deden alles op onze eigen manier.
ZIE OOK>>Intimidatie praktijken in de Nederlandse vechtsport
Een aantal Nederlanders trok de wereld over om kennis te verzamelen, verder te ontwikkelen en aan te passen aan ons beperkte fysiek. Het Nederlandse lichaam was niet gemaakt om de extreme flexibiliteit van de Aziaat te kunnen evenaren. Er moesten andere krachten en vormen zijn waardoor wij wel mee konden komen.
De pioniers
In alle gevechtsporten hebben wij pioniers gehad. Zij ontwikkelde de sport op diverse terreinen. Wij, die pioniers, waren vooral geïnteresseerd in de inhoud van de sport. Hoe konden wij betere prestaties leveren, verkrijgen en overbrengen. Het doel was ontwikkeling, verbetering en deelname aan wedstrijden. Wij integreerden onderdelen uit veel sporten om ons doel te bereiken. Goede vechters, betere conditie, grotere kracht, sneller herstel en ga zo maar door.
Maar er stond ook een groepje mensen op die heel anders tegen de sporten aankeek. De introductie van de achterbank bobo werd een feit. De eerste lading waren goedwillende mensen die hielpen waar ze konden. Al snel zaten daar mensen tussen met een andere, vaak eigen, agenda. Sommige hadden angst voor de sport en verwachte misdaad, terrorisme of andere enge dingen.
Geld bepaald
Anderen wilden dit soort negatieve zaken juist bevorderen en “sponsorde” mensen en evenementen. Er sloop geld binnen. Door het geld aangetrokken kwamen er meer “leraren” die zonder door enige kennis gehinderd gingen lesgeven. De dojo regels verwaterde en vielen soms geheel weg.
De bobo’s kregen grip op de zaken en begonnen zich te organiseren. Eerst in kleine clubjes, toen bonden en vervolgens in “wereldwijde organisaties” . De machtsfactor smaakte goed. Maar macht is zelden deelbaar. Indien een bobo zijn macht dreigt in te leveren, te moeten delen of met andere moet samenwerken voelt dat als verlies.
Eigen belang eerst
Dat willen middelmatige mensen niet. Ze zoeken de top van eigen mogelijkheden en zullen alles doen om die van anderen te bagatelliseren. Ook al heb je twee leden, jou organisatie is belangrijk.
Onze vechtsport is nu doorzeeft met enge elementen die allemaal een eigen “KONINKRIJKJE” beheersen. Het zijnde eigen leden, het organiseren van evenementen, leiden van overkoepelende organisatie of welke andere praktijk dan ook. Niemand wil iets inleveren voor het algemeen belang. Stuk voor stuk zijn het eigen gerichte persoonlijkheden waarbij het sport belang niet telt. Maar wat is nu het resultaat van dit alles?
De sport is het slachtoffer
Deelnemers merken er niet echt veel van tenzij je deelneemt aan de wedstrijden. Maar in de achterkamers is het druk. De bobo’s strijden om jouw geld, willen zich verrijken met jou naam en reizen op wat jij bereikt. Dit alles leid tot een neergang in vooral de wedsstrijdsport. We hebben het begin al gezien.
Hoeveel scholen zijn er nog met topvechters? Waar kan je nog onbeperkt sparren? Waar zijn de specialisten op krachtsport gebied heen gegaan? Waar gaat het heen met onze jeugd nu de aansluiting met het buitenland geheel is afgesloten? Waar worden de tonnen subsidie aan besteed ?
Veel vragen waar het alleen maar gaat om macht en geld. Wat missen we nog? Oh ja de seks. Maar die zal dan wel van de subsidie betaald worden……….
Arnaud van der Veere
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties