Bizar! BJJ-wedstrijd eindigt in DISKWALIFICATIE na walgelijke actie Nieuws
Nieuws

Bizar! BJJ-wedstrijd eindigt in DISKWALIFICATIE na walgelijke actie

Bizar! BJJ-wedstrijd eindigt in DISKWALIFICATIE na walgelijke actie

Tijdens een Braziliaanse Jiu-Jitsu BJJ wedstrijd in het Verenigd Koninkrijk deed zich een schokkend incident voor. Een witte bander werd gediskwalificeerd omdat hij zijn tegenstander in het oor had gebeten.

De wedstrijd begon sportief en respectvol. Echter, toen de witte bander in een dominante positie van zijn tegenstander terecht kwam, escaleerde de situatie. Onder druk van een dreigende choke in de mount positie, raakte hij in paniek. In een poging te ontsnappen, nam hij zijn toevlucht tot een totaal onacceptabele tactiek: hij beet zijn tegenstander in het oor.

Paniek leidt tot diskwalificatie

De pijn was duidelijk hoorbaar. De gebeten BJJ'er schreeuwde het uit en wees direct naar zijn oor, waar de sporen van de beet zichtbaar waren. De scheidsrechter greep snel in, scheidde de vechters en beoordeelde de situatie. De beslissing om de bijtende vechter te diskwalificeren was helder en krachtig. Dit stuurt een duidelijk signaal af: tegoed gedrag en sportiviteit zijn essentieel in BJJ.

Andere foutieve technieken in BJJ

Hoewel bijten een zeldzaam en extreem voorbeeld is van een "vuile move" in BJJ, komen er helaas wel eens andere onsportief gedragingen voor. Enkele voorbeelden:

  • Oogveeg: Eén van de gevaarlijkste en meest onsportiefste bewegingen is oogvegen. Dit kan ernstig letsel veroorzaken en is ten strengste verboden.
  • Haren trekken: Hoewel vaker voorkomend in zelfverdedigingssituaties, kan haren trekken ook in wedstrijden voorkomen. Dit veroorzaakt pijn en afleiding, wat een oneerlijk voordeel oplevert.
  • Vissenhaak: Hierbij worden vingers in de mond van de tegenstander gestoken en aan de wangen of mond getrokken. Deze onhygiënische handeling is niet alleen onaangenaam, maar kan ook ernstig letsel veroorzaken.
  • Lies aanvallen: Opzettelijk schoppen of knielen naar de lies is zowel gevaarlijk als onethisch. Deze actie kan leiden tot hevige pijn en tijdelijke verlamming.
  • Manipulatie van kleine gewrichten: Aanvallen op vingers of tenen (manipulatie van kleine gewrichten) zijn verboden in BJJ wedstrijden. Dit kan leiden tot breuken of ontwrichtingen met langdurige gevolgen.

BJJ: Respect, discipline en sportiviteit

BJJ staat bekend om de nadruk op respect, discipline en sportiviteit. Het incident in het Verenigd Koninkrijk onderstreept het belang van deze waarden. Van deelnemers wordt verwacht dat ze zich aan de regels houden en zowel op de mat als daarbuiten een hoog niveau van fatsoenlijk gedrag vertonen.

Instructeurs spelen een cruciale rol in het bijbrengen van deze waarden aan hun leerlingen vanaf het begin. Vooral witte banders leren het belang van respect voor hun trainingspartners en de regels van de sport. De diskwalificatie van de witte bander is een bewijs van de toewijding van BJJ om een veilige en respectvolle omgeving te waarborgen voor alle beoefenaars.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws