Bokser Khelif's genderidentiteit bevestigd door tests: 'Einde discussie' Nieuws
Nieuws

Bokser Khelif's genderidentiteit bevestigd door tests: 'Einde discussie'

Bokser Khelif's genderidentiteit bevestigd door tests: 'Einde discussie'

Imane Khelif is na haar gouden medaille op de Olympische Spelen van Parijs nog steeds onderwerp van discussie om haar genderidentiteit. Het team van de bokser komt nu met een verklaring die duidelijkheid zou moeten verschaffen maar ook de critici voedt in hun overtuiging dat zij een hij is.

Gedurende haar Olympische reis stond de Algerijnse atlete onder zware druk, vooral vanwege geruchten over haar diskwalificatie op het Wereldkampioenschap 2023.Velen betwijfelden de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om Imane Khelif te laten deelnemen.

Verklaring van het team van Imane Khelif: "Ze is een vrouw"

Om eventuele resterende twijfels over haar gender definitief uit de wereld te helpen, lijkt het team een verklaring te hebben vrijgegeven, met als doel de kwestie voorgoed te beslechten.

“Er is een probleem met haar hormonen, met haar chromosomen, maar ze is een vrouw. We werkten samen met een arts uit Algerije om het testosteronniveau van Imane te controleren en te reguleren. Dat momenteel binnen de vrouwelijke norm ligt. Uit tests blijkt duidelijk dat al haar spier- en andere kwaliteiten sindsdien zijn afgenomen", aldus het team.

Critici vatten dit op door te zeggen dat het zou bewijzen dat Khelif toch meer mannelijke is dan vrouw en dat zij dus een oneerlijk voordeel had in de Olympische wedstrijden. Vooral de commentaren onder de Twitter post zijn het daarover eens.

De verklaring werd afgesloten met: “Tests tonen duidelijk aan dat al haar spier- en andere kwaliteiten sindsdien zijn verminderd.” Imane Khelif, die eerder de kwartfinales haalde op de Olympische Spelen van Tokio, begon haar campagne op 1 augustus. Ze stond tegenover de Italiaanse Angela Carini. De wedstrijd eindigde abrupt toen Carini besloot zich terug te trekken, wat een grote controverse veroorzaakte. Veel mensen stelden vragen over het gender van Khelif en bekritiseerden het IOC voor het toestaan van deelname van een bokser die eerder door de Internationale Boksfederatie (IBA) was gediskwalificeerd na het niet slagen voor een onbepaald gendergeschiktheidstest.

Twee dagen later, in de North Paris Arena, stond Khelif tegenover de Hongaarse Luca Anna Hamori. De Algerijnse bokser won de wedstrijd overtuigend. Dit succes herhaalde ze in de kwartfinales, waar ze het opnam tegen de Thaise Janjaem Suwannapheng. Daarmee stond de weg open voor de finale tegen Liu Yang, de gouden medaillewinnares van het Wereldkampioenschap 2023. Imane Khelif domineerde alle drie de rondes en liet geen twijfel bestaan over wie de beste bokser was.

"Ik ben een vrouw zoals elke andere"

Imane Khelif beschouwde haar overwinning als het ultieme antwoord op de beschuldigingen die ze had moeten doorstaan. Ze zou gezegd hebben: “Ik ben een vrouw zoals elke andere.” Op het hoogtepunt van de controverse spraken veel bekende namen zich tegen haar uit. Maar naarmate het beeld duidelijker werd, sloten velen zich aan om haar te ondersteunen. Een van hen was de voormalige UFC-vechter Chael Sonnen.

Via zijn YouTube-kanaal sprak Sonnen zijn ongenoegen uit over het hele incident. Hij besprak de controverse in detail en verduidelijkte de misverstanden die mogelijk bijdroegen aan het conflict. Daarnaast benadrukte hij wat de kwestie niet inhield. “De Algerijnse bokser deed een test waaruit zou blijken dat ze het XY-chromosoom heeft, wat biologisch mannelijk is; dat is niet waar; die test is niet uitgevoerd; de IBA heeft nooit gezegd dat die test is gedaan,” aldus Chael Sonnen.

Sonnen benadrukte dat de IBA naar verluidt ‘iets’ had gevonden in het bloedonderzoek van Imane Khelif, waarvan de organisatie ‘geloofde’ dat het haar een oneerlijk voordeel zou kunnen geven in de competitie. “Niemand heeft ooit beweerd dat het een genetische test was voor het XY-chromosoom,” betoogde Chael Sonnen. Vervolgens riep Sonnen op tot begrip voor de situatie van Imane Khelif.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws