De ondergang van Khamzat Chimaev: Van UFC-belofte naar dictator marionet? Nieuws
Nieuws

De ondergang van Khamzat Chimaev: Van UFC-belofte naar dictator marionet?

De ondergang van Khamzat Chimaev: Van UFC-belofte naar dictator marionet?

Khamzat Chimaev, ooit een goudhaantje in de UFC, lijkt nu te zijn gereduceerd tot een propagandatool voor Ramzan Kadyrov, de leider van Tsjetsjenië. Hij is persona non grata in de Verenigde Staten en zijn carrière lijkt gedoofd te zijn.

Kritisch journalist Karim Zidan heeft zo zijn gedachte over de wat hij noemt neergaande carrière van Chimaev en schreef een interessant artikel over Chimaev. In 2020 veroverde Chimaev (toen 26) de MMA-wereld met een record: twee gewonnen UFC-gevechten in tien dagen.

Kort daarna hintte hij op social media op pensioen. "Bedankt voor alle steun tijdens mijn reis in deze sport," schreef Chimaev in een inmiddels verwijderde Instagram-post. "Ik denk dat ik ermee klaar ben."

De ondergang van Khamzat Chimaev: Van UFC-belofte naar dictator marionet?
Khamzat Chimaev (L) met Ramzan Kadyrov (R)

De schaduw van een dictator valt over Chimaev

Naast de nasleep van een Covid-19 infectie, bleef Chimaev last houden van langetermijnschade. Hij moest zich terugtrekken uit een gevecht en werd zelfs naar de VS gevlogen voor behandeling. Op Instagram story verscheen een foto van een wastafel met bloedspatten.

"Het belangrijkste is dat ik niet weet wat deze ziekte is, maar hij is niet gemakkelijk te overwinnen," voegde hij toe.

Ondanks de duidelijke gezondheidsproblemen hield Chimaevs pensioen geen stand. Hij kreeg namelijk een telefoontje van Ramzan Kadyrov, de autoritaire leider van Tsjetsjenië en een bondgenoot van Poetin.

Kan een vechter zich verzetten tegen een machtige leider?

In een verklaring op Kadyrovs Instagram zei de leider: "Ik vertelde hem dat het hele Tsjetsjeense volk van streek was door dit nieuws. Ik herinnerde Chimaev eraan dat alle jongeren, die hij inspireert, grote hoop op zijn overwinning hebben."

"Dit betekent dat Khamzat NIET stopt," voegde Kadyrov toe. "HIJ BLIJFT EN ZAL TOT HET EINDE VECHTEN!"

Deze gebeurtenis was ongekend in de UFC: een Russische dictator die met succes een rijzende ster beïnvloedde om uit pensioen te komen, ten koste van zijn gezondheid. Het benadrukte de grip van de krijgsheer op de Amerikaanse MMA-organisatie en zijn invloed op Tsjetsjeense vechters.

"Het markeerde ook een keerpunt in hun relatie, eentje die Chimaev weliswaar vooruit hielp, maar tegelijkertijd leidde tot de ondergang van zijn eens zo bloeiende UFC-carrière", aldus Zidan.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws