Nieuws

Anabolen gebruik in de NL-vechtsport extreem hoog: Artsen waarschuwen

Honderdduizenden Nederlandse kracht- en vechtsporters gebruiken anabole steroïden om sneller spieren op te bouwen. Naar schatting gebruiken zo'n 480.000. Het klinkt misschien verleidelijk voor wie snel resultaat wil zien, maar het is absoluut niet zonder risico’s.

Artsen en wetenschappers waarschuwen: die extra spieren kunnen je letterlijk je hart kosten. Toch laten veel gebruikers zich niet tegenhouden door de mogelijke gevaren.

Gebruikers zoals Jan: ‘Zonder gespierd lichaam ga ik de deur niet uit’

Neem Jan, bijvoorbeeld. Hij gebruikt al 25 jaar anabolen. Voor hem draait alles om zijn lichaam. Als zijn shirt niet strak zit en hij een tijdje niet heeft getraind, blijft hij gewoon thuis. "Het voelt niet goed, en dan ga ik de deur ook echt niet uit," zegt hij. Het is bijna alsof hij zonder zijn spieren niet meer zichzelf is.

Maar Jan weet ook dat het gevaarlijk is. Zijn hart is vergroot door al die jaren van gebruik, en hij heeft moeite om genoeg zuurstof binnen te krijgen. Toch lijkt dat hem niet te stoppen. "Je loopt een beetje op het randje," zegt hij met een glimlach. Stoppen? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Wetenschapper Peter van Eenoo: ‘Een groot hart is niet altijd iets goeds’

Hoogleraar Peter van Eenoo van de Universiteit Gent onderzoekt al jaren de gevolgen van anabole steroïden. Hij legt uit dat deze middelen je helpen om snel spiermassa op te bouwen, maar dat er op lange termijn een hoge prijs aan verbonden zit. “De belangrijkste spier in je lichaam is je hart. En hoewel we vaak zeggen dat een groot hart iets positiefs is, geldt dat niet fysiek. Een vergroot hart kan leiden tot hartfalen of een hartaanval.”

Toch lijken veel gebruikers zich niet zo’n zorgen te maken. Sommige sporters halen hun schouders op en zeggen: “Dan leef ik maar tien jaar korter, maar dan heb ik er tenminste alles uitgehaald.”

Dopingvrije wedstrijden: een alternatief voor de risiconemers

Er zijn gelukkig ook sporters die het anders aanpakken. In Barendrecht wordt elk jaar de 'Grand Dutch Naturals Cup' georganiseerd, een bodybuildingwedstrijd waar doping verboden is. Om zeker te weten dat deelnemers geen anabolen hebben gebruikt, moeten ze zelfs een leugendetectortest ondergaan. Het idee is simpel: je kan ook een sterk lichaam krijgen zonder verboden middelen.

Maar voor veel gebruikers, zoals Jan, is het stoppen met anabolen een stuk moeilijker dan het klinkt. De drang naar een gespierd lichaam en de mentale afhankelijkheid die met doping komt, zijn niet zomaar te doorbreken. En terwijl hun spieren groter worden, komt hun hart steeds verder onder druk te staan.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws