Einde verbod hoofdcontact jeugdvechters: Vechtsportautoriteit opent deur Nieuws
Nieuws

Einde verbod hoofdcontact jeugdvechters: Vechtsportautoriteit opent deur

Einde verbod hoofdcontact jeugdvechters: Vechtsportautoriteit opent deur

De Nederlandse Vechtsportautoriteit VA overweegt om het verbod op stoten of trappen naar het hoofd voor minderjarigen in het kickboksen, muaythai en MMA bij te stellen. Deze maatregel die in 2017 door de VA werd ingevoerd zou kunnen worden versoepeld. Voor jonge talenten die zich voorbereiden op een topsportcarrière. De VA trekt deze conclusie na een uitgebreide evaluatie van de huidige regelgeving.

Volgens de nieuwe overweging van de Vechtsportautoriteit zouden talentvolle sporters vanaf hun zestiende mogen deelnemen aan gevechten waarbij hoofdcontact is toegestaan. Dit zou hen beter voorbereiden op internationale competities waar dergelijke technieken gebruikelijk zijn. De toezichthouder stelt wel als voorwaarde dat de Nederlandse Vechtsportbond (NVB) een gedegen plan opstelt om de veiligheid van deze jonge sporters te waarborgen.

Voorbereiding op topsportcarrière begint eerder voor toptalent

Lange tijd was de organisatie van full-contact vechtsporten in Nederland ondermaats. Waardoor jonge kinderen werden blootgesteld aan potentieel schadelijke technieken. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat impact op het hoofd bij opgroeiende kinderen zoveel mogelijk vermeden moet worden. Daarom besloot de Vechtsportautoriteit bij haar oprichting in 2017 om trappen en stoten naar het hoofd tijdens wedstrijden voor minderjarigen te verbieden.

Hoewel het verbod aanvankelijk op weerstand stuitte, groeide het draagvlak na verloop van tijd. Toch bleef er discussie binnen de vechtsportgemeenschap. Sommigen vermoeden dat de maatregel een onbedoeld bijeffect had: toptalenten die vanaf hun achttiende in internationale competities strijden, zouden minder goed voorbereid zijn op technieken naar het hoofd en daardoor kwetsbaarder worden.

Eerdere kritiek en evaluatie leiden tot heroverweging van maatregelen

Deze zorgen leidden tot een evaluatie van de maatregel door de VA. Hierbij werden gesprekken gevoerd met een breed scala aan betrokkenen. Waaronder trainers, coaches, sporters, ouders, promotors, officials, ringartsen en medisch specialisten. De belangrijkste uitkomst van deze evaluatie is dat de maatregel nog steeds noodzakelijk wordt geacht. Maar dat er wel ruimte is voor aanpassingen.

De Vechtsportautoriteit verwacht dat de NVB een plan opstelt waarin duidelijk wordt vastgelegd wie als toptalent wordt aangemerkt. Hoe de veiligheid van deze jonge sporters wordt gewaarborgd en hoe de nieuwe praktijk regelmatig geëvalueerd zal worden. De voorgestelde aanpassing kan mits het plan tijdig wordt ingediend en goedgekeurd in 2025 van kracht worden.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws