Feiten check: Genderbokser Imane Khelif levenslang verbannen?
Imane Khelif zou levenslange boksban hebben gekregen en al haar medailles kwijt zijn. Een bericht op Facebook van 23 september toont twee afbeeldingen van de Algerijnse bokser Imane Khelif en een afbeelding van Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Volgens het bericht zou Khelif een levenslange boksban hebben gekregen en al haar medailles en een prijs van 25 miljoen dollar kwijt zijn geraakt.
Het bericht werd binnen een week meer dan 5.000 keer gedeeld.
Geen geloofwaardige rapporten over verbanning van Khelif of verlies van medailles
Er zijn echter geen geloofwaardige rapporten die de claim ondersteunen dat Khelif uit het boksen is verbannen of haar medailles kwijt is. Er is geen enkele aankondiging van de World Boxing Organization (WBO) die dit bevestigt. Khelif zelf heeft ook geen melding gemaakt van zo'n ban op haar sociale mediaprofielen.
Khelif won een gouden medaille in het boksen tijdens de Olympische Spelen van Parijs, te midden van een controverse over gendergeschiktheid. Ondanks de online pesterijen die hieruit voortkwamen, bevestigden officials dat alle deelnemende atleten voldeden aan de deelname- en medische voorschriften van de competitie.
IOC-voorzitter Thomas Bach over gendercontroverse en respect voor vrouwelijke atleten
Tijdens een persconferentie op 3 augustus benadrukte IOC-voorzitter Thomas Bach dat er nooit twijfel is geweest over de vrouwelijkheid van zowel Khelif als de Taiwanese bokser Lin Yu-Ting. Hij drong er bij iedereen op aan deze atleten te respecteren, zowel als vrouwen als mensen.
Na deze online aanvallen diende Khelif een klacht in bij de Franse autoriteiten wegens "ernstige cyberpesterijen".
Geen bewijs van verbanning of verlies van medailles
Er is geen enkel bewijs dat Khelif sinds haar overwinning is verbannen uit het boksen of dat ze haar medailles heeft verloren. De persoon die het Facebook-bericht plaatste, verwees naar een artikel dat de claim herhaalt, maar dat artikel biedt geen bewijs ter ondersteuning van deze bewering.
Hoewel het bericht verwijst naar de World Boxing Organization, is er op hun website of sociale mediakanalen geen dergelijke aankondiging te vinden. Bovendien heeft Khelif op haar Instagram-account geen melding gemaakt van een verbanning of verlies van medailles. Haar overwinning op de Olympische Spelen van Parijs kreeg veel media-aandacht, maar geen enkele geloofwaardige nieuwsbron bevestigt de beweringen uit het bericht.
Gendercontroverse bij World Championships 2023
De door Rusland gesteunde Internationale Boksfederatie (IBA) ontnam Khelif een bronzen medaille die ze won tijdens de Wereldkampioenschappen van 2023, na vermeende mislukte gendergeschiktheidstesten. Het IOC en andere organisaties hebben hun bezorgdheid geuit over de integriteit van deze tests.
De IBA had voorheen toezicht op het Olympisch boksen, maar het IOC ontnam hen dit recht voor de Olympische Spelen van Tokio in 2021, en organiseerde sindsdien zelf de bokscompetities, inclusief de kwalificatieprocessen.
Geen eerdere berichten over vergelijkbare claims op IOC-website
Het IOC heeft in het verleden wel medailles afgenomen van atleten, zoals in het geval van de Olympische Spelen van Peking 2008, waar 10 atleten hun medailles verloren na positieve tests voor verboden middelen. Er is niets op de IOC-website te vinden dat lijkt op de claims over Khelif, die nog steeds als gouden medaillewinnaar wordt vermeld op de officiële website van Parijs 2024.
Ook de bewering dat Khelif een prijs van 25 miljoen dollar zou hebben verloren, mist enige basis. Er is geen bewijs dat ze zo’n prijs ooit heeft ontvangen, laat staan verloren.
USA TODAY heeft in het verleden ook andere onjuiste claims over Khelif ontkracht, waaronder dat ze gediskwalificeerd zou zijn van de Olympische Spelen in Parijs en dat ze op de cover van ‘Vogue Algeria’ zou zijn verschenen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties