Genderbokser Khelif slaat keihard terug: Harde actie na uitgelekt rapport
Imane Khelif, de bokser die onlangs Olympisch goud won in Parijs, ligt flink onder vuur. Franse media beweerden deze week dat Khelif XY-chromosomen heeft—iets wat in principe bij mannen voorkomt.
Die berichten kwamen naar buiten terwijl ze helemaal privé hadden moeten blijven. En Khelif is er klaar mee: ze heeft de zaak voor de rechter gebracht.
Gouden medaille, maar niet zonder strijd
Khelif won afgelopen zomer goud in het weltergewicht voor vrouwen. Een schitterend moment, maar de weg ernaartoe was bepaald niet zonder hobbels. Vorig jaar mocht ze niet meedoen aan de wereldkampioenschappen.
De Internationale Boksfederatie (IBA) zei toen dat ze niet voldeed aan de genderregels, wat meteen een storm van reacties opriep. In Parijs was het echter het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat de regels bepaalde, en volgens hen mocht Khelif gewoon de ring in.
Eerste tegenstander kan niet tegen Khelifs kracht op
Bij haar eerste gevecht in Parijs stond Khelif tegenover de Italiaanse Angela Carini. Maar nog geen minuut in de wedstrijd was het al klaar. Carini gooide de handdoek in de ring en zei later dat ze “nog nooit zo’n klap had gehad.”
Dit toonde de kracht en vastberadenheid van Khelif en versterkte alleen maar haar positie als een serieuze kampioen.
Het stopt niet bij de ring: Khelif wordt online lastiggevallen
Alsof de berichten over haar gezondheid niet genoeg waren, kreeg Khelif tijdens de Spelen ook nog eens flink wat haat over zich heen op social media. Ze heeft de Franse autoriteiten ingeschakeld om te onderzoeken wie haar lastigvalt.
Het IOC liet weten dat ze het “diep triest” vinden dat Khelif zo wordt behandeld.
IOC spreekt steun uit voor Khelif
Een woordvoerder van het IOC zegt dat Khelif gerechtelijke stappen neemt tegen iedereen die online commentaar heeft gegeven over haar gender. En ze overweegt ook juridische actie tegen de Franse media die haar medische informatie verspreiden.
Het IOC wil verder niets zeggen zolang de rechtszaken lopen, maar blijft vierkant achter Khelif staan.
Khelif bokst al jaren in het vrouwenboksen
Khelif is echt geen onbekende in de bokswereld. Ze heeft al vaker in grote vrouwencompetities gestaan, waaronder de Olympische Spelen van Tokio en meerdere wedstrijden van de IBA. Vorig jaar trok het IOC de erkenning van de IBA in vanwege problemen binnen hun bestuur.
Daarom nam het IOC dit jaar de touwtjes zelf in handen, inclusief de selectiecriteria voor het bokstoernooi in Parijs.
Strikte regels gebaseerd op paspoortgegevens
Volgens het IOC hebben alle atleten die in Parijs deelnamen zich aan de regels gehouden. Net als bij eerdere competities werden geslacht en leeftijd gecontroleerd aan de hand van hun paspoort.
Daarmee is Khelif’s deelname dus volledig volgens de regels gegaan, benadrukt het IOC nog maar eens.
Het IOC staat voor mensenrechten van alle sporters
Het IOC benadrukt dat ze de mensenrechten van alle Olympische sporters willen beschermen. Deze rechten staan niet alleen in het Olympisch Handvest, maar ook in hun Gedragscode en Strategisch Kader voor Mensenrechten.
Ze betreuren het diep dat Khelif na haar gouden overwinning zo veel kritiek krijgt.
Khelif geeft duidelijk antwoord: ‘Ik ben een vrouw’
Na het winnen van haar gouden medaille maakte Khelif het nog eens duidelijk: “Ik ben een vrouw. Ik ben als vrouw geboren, leef als vrouw en boks als vrouw. Natuurlijk zijn er altijd mensen die het succes van een ander niet kunnen verdragen, maar juist door al deze aanvallen smaakt deze overwinning extra zoet.”
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties