Is Jon Jones echt de beste UFC-vechter ooit? Nieuws
Nieuws

Is Jon Jones echt de beste UFC-vechter ooit?

Is Jon Jones echt de beste UFC-vechter ooit?

Als je het hebt over de beste UFC-vechters ooit is er één naam die steeds weer boven komt drijven Jon Jones. De man die ooit drievoudig lichtzwaargewicht kampioen was staat nu aan de top als zwaargewicht kampioen. In november vecht hij tegen Stipe Miocic tijdens UFC 309.

Maar ondanks zijn indrukwekkende carrière van bijna twintig jaar blijft er toch een hoop discussie. Vooral over het feit dat hij sommige gevechten zoals tegen Tom Aspinall uit de weg zou gaan.

Jon Jones: geen pionier, wel een absoluut fenomeen

Jon Jones mag dan misschien niet de grondlegger van de sport zijn, zijn prestaties zijn ongeëvenaard. Hij heeft vijftien keer een titelgevecht gewonnen, meer dan welke andere vechter in de UFC. Als hij zijn titel niet zo vaak was kwijtgeraakt, had hij zelfs elf keer op rij zijn titel verdedigd. In plaats daarvan moest hij het doen met twee verschillende periodes als kampioen: één keer drie verdedigingen, en een andere keer acht.

De enige nederlaag op zijn naam? Een diskwalificatie in 2009 tegen Matt Hamill vanwege een illegale elleboog. Buiten dat verlies waren zijn zwaarste gevechten tegen Alexander Gustafsson, Thiago Santos en Dominick Reyes, waar hij maar net won.

Is Jon Jones echt de beste UFC-vechter ooit?
Jon Jones

En laten we zijn indrukwekkende lijst verslagen tegenstanders niet vergeten. MMA-legendes zoals Mauricio Hua, Quinton Jackson, Lyoto Machida, Rashad Evans, Vitor Belfort en Daniel Cormier hebben allemaal hun meerdere moeten erkennen in Jones.

Controverses achtervolgen Jon Jones

Het verhaal van Jon Jones gaat echter niet alleen over zijn prestaties in de Octagon. Zijn carrière is overschaduwd door schandalen zowel binnen als buiten de kooi. Drie keer is hij zijn lichtzwaargewicht titel kwijtgeraakt. Niet door verlies in een gevecht maar door problemen in zijn privéleven. Arrestaties voor rijden onder invloed en beschuldigingen van huiselijk geweld hebben zijn imago flink beschadigd.

Daar komt nog bij dat hij vier keer positief heeft getest op verboden middelen tijdens grote evenementen zoals UFC 182 UFC 200 UFC 214 en UFC 232. Deze dopingtesten hebben ervoor gezorgd dat veel fans en critici hun twijfels hebben over zijn plek in de UFC-geschiedenis.

Een legendarische vechter met een donkere kant

Als deze schandalen er niet waren geweest zouden veel mensen Jon Jones waarschijnlijk zonder twijfel de grootste MMA-vechter aller tijden noemen. Maar juist door deze fouten blijven er altijd vraagtekens hangen. Dat zorgt ervoor dat andere vechters, zoals Demetrious Johnson en Georges St-Pierre, vaak boven hem worden geplaatst, simpelweg omdat hun reputatie vlekkeloos is.

Jon Jones is zonder twijfel een van de meest getalenteerde vechters die de UFC ooit heeft gekend. Maar de schandalen die zijn carrière hebben omringd werpen een schaduw over zijn erfenis. Terwijl hij zich voorbereidt op zijn gevecht tegen Stipe Miocic blijft de vraag. Zal hij herinnerd worden als de beste ooit. Of als een gevallen kampioen die zichzelf in de weg stond?

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws