<strong>Krachttraining voor vechtsporters! 'Lange termijn investering'</strong> Nieuws
Nieuws

<strong>Krachttraining voor vechtsporters! 'Lange termijn investering'</strong>

<strong>Krachttraining voor vechtsporters! 'Lange termijn investering'</strong>

Het huwelijk van krachttraining en vechtsporten is een onderwerp van discussie in sportscholen, trainingsruimtes, clubs, enz. Want hoe draagt krachttraining nou precies bij aan je prestaties? Dat leggen wij in dit artikel uit!

Maar in een tijd waarin vrijwel elke sport ter wereld krachttraining gebruikt om zijn prestaties te verbeteren, waarom zou vechtsport dan een uitzondering op de regel zijn? Geoptimaliseerd, van tijd tot tijd herhaald, "met mate geconsumeerd", zal gezegd worden, krachttraining kan gunstig zijn voor boksers, kickboksers, karateka's, kungfu-beoefenaars en elke andere vechtsport.

De vraag is, hoe kan je krachttraining optimaliseren om de prestaties te verbeteren? Focus op het onderwerp. Waarom doe je aan krachttraining? Om beter te begrijpen waarom krachttraining nodig is voor vechters, moeten we enkele basisbegrippen onthouden.

Verhoudingen

Ten eerste is het noodzakelijk om te weten dat het beoefenen van een sport op hoog niveau leidt tot spier onevenwichtigheden. Deze onevenwichtigheden zijn het resultaat van jarenlange herhaalde inspanningen van de atleet. Waardoor het lichaam zich aanpast aan de bewegingen, waardoor de prestaties verbeteren, het lichaam wordt beschermd en energie wordt bespaard.

Een fysiek programma moet er echter op gericht zijn om de verschillende antagonistische spieren van het lichaam in gelijke mate te ontwikkelen. De verhouding tussen de voor- en/of achterkant van de schouders, bijvoorbeeld boven en onder trapezius, borstspieren, buik en quadriceps moet in evenwicht zijn. Dit kan je bereiken door te oefenen met een Kettlebell.

Traditie doorbreken

Ten tweede moet er ook aan worden herinnerd dat krachttraining voor vechters belangrijk is vanuit het oogpunt van prestaties. Het maakt het inderdaad mogelijk om de slagkracht, het uithoudingsvermogen en de weerstand te vergroten, een betere verdediging te creëren en de amplitude van de bewegingen te vergroten.

Tot slot, zoals bij alle contactsporten (rugby, voetbal, enz.), helpt krachttraining ook om het lichaam te beschermen. Wanneer je een klap of schok opvangt, treedt er een zeer snelle reactie op, waarbij de spieren van het lichaam worden samengetrokken om het te beschermen. Dit zijn de passieve verdediging spieren. We merken op dat de spieren van de passieve verdediging voornamelijk die van het cervicale gebied (trapezius, nek) en die van de buikwand (abdominaal, schuin, lumbaal) zijn.

Optimalisatie van krachttraining voor vechtsporten

Krijgskunstenaars geven er vaak de voorkeur aan vast te houden aan de traditie. Dit is geen slecht idee, aangezien sommige rustieke trainingsmethoden ongelooflijke resultaten geven, zowel fysiek als mentaal. Het is echter heel goed mogelijk om traditie te combineren met wetenschap voor maximale effectiviteit. Denk aan het trainen met dumbbells bijvoorbeeld.

Het verschil tussen een vechter die bodybuilding als aanvulling doet en iemand die alleen traditionele fysieke activiteiten doet, zal in het begin niet voelbaar zijn, maar zal op de lange termijn zichtbaar worden. Atleten die hun lichaam hebben kunnen exploiteren, hebben een langere levensduur en een goede gezondheid als hun carrière voorbij is.

Vanaf nu is het belangrijk om het lichaam, dat zelf het strijdmiddel is, te optimaliseren, te onderhouden en te beschermen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws