Nederlandse vechter maakte de UFC mede groot: 'Schande dat bijna niemand hem kent' Nieuws
Nieuws

Nederlandse vechter maakte de UFC mede groot: 'Schande dat bijna niemand hem kent'

Nederlandse vechter maakte de UFC mede groot: 'Schande dat bijna niemand hem kent'

Gerard Gordeau, een Nederlandse freefighter en Kyokushinkai karateka, speelde een cruciale rol in het begin van de UFC, hoewel hij niet zo bekend is als hedendaagse vechters zoals Conor McGregor en Khabib Nurmagomedov.

In 1993, toen Mixed Martial Arts nog in de kinderschoenen stond en er nauwelijks regels waren, betrad Gordeau als eerste Nederlandse UFC-vechter ooit de vechtkooi. Hij versloeg sumoworstelaar Teila Tuli in slechts 26 seconden met een trap en een stoot, waarbij een tand van Tuli zelfs op de tafel van de juryleden belandde.

Gerard Gordeau hoort bij de groten ter aarde als het om vechten gaat

Het toernooi in Denver, Colorado, was chaotisch en ongereguleerd, maar Gordeau was er niet om kunstjes te vertonen. Hij wilde vechten en droeg geen handschoenen, zoals de vechters destijds. Zijn deelname en agressieve stijl hebben bijgedragen aan de groei van de UFC. In de halve finale versloeg hij kickbokser Kevin Rosier binnen een minuut met een technische knock-out.

Hoewel Gordeau in de finale moest aftikken na een verwurging door de Braziliaanse jiujitsu-expert Royce Gracie, is hij trots op zijn prestaties. Hij is de eerste UFC-vechter die op knock-out won, en zijn optreden heeft bijgedragen aan de wereldwijde bekendheid van de organisatie. Ook al kent het grote publiek Gordeau niet toch verdiend hij alle respect en lof.

UFC van tegenwoordig is niet veel meer

"Ik heb wereldwijde bekendheid verworven dankzij mijn prestaties tijdens het allereerste UFC-evenement, waarin ik als eerste vechter ooit een knock-out behaalde in deze organisatie. Dat zal altijd bzo zijn en bij me blijven", zegt Gordeau.

Nu de UFC een miljardenbedrijf is geworden, kijkt Gordeau niet naar de moderne evenementen omdat hij denkt dat hij niets meer kan leren van hedendaagse vechters. "Het is nu een commerciële onderneming geworden, en ik haal geen inspiratie meer uit de moderne vechters. Kijk bijvoorbeeld naar Francis Ngannou. Hoewel zijn stijl er misschien niet elegant uitziet, maakt hij indruk met zijn kracht en krachtige slagen. Dat lijkt populair te zijn in Amerika", aldus Gordeau.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws