Overlevingsmachines: 'hoe gaan moslimboksers om met de Ramadan?'
Voor veel boksers is maart een maand zoals elke andere, vol intensieve trainingen en opofferingen. Maar voor boksers die de Ramadan doen, krijgt het begrip opoffering een diepere betekenis.
Ramadan, de negende maand van de islamitische kalender, wordt gekenmerkt door vasten, gebed, reflectie en gemeenschap. Moslims onthouden zich van dageraad tot zonsondergang van eten en drinken, wat een significante uitdaging vormt voor atleten die hun training moeten voortzetten.
Aanpassingen in training
Lichtgewicht Aqib Fiaz en super-bantamgewicht Shabaz Masoud delen hoe zij hun trainingsschema aanpassen tijdens de Ramadan. "Je lichaam is een overlevingsmachine en zal altijd een manier vinden om te overleven," aldus Fiaz.
Masoud legt uit dat hij zijn trainingen afstemt op de uren dat eten toegestaan is, wat resulteert in nachtelijke sessies en aangepaste eetgewoonten om zo effectief mogelijk te kunnen trainen (lees verder onder video).
.
Sparring en de rol van geloof
Het onderwerp sparring tijdens Ramadan verdeelt de gemeenschap. Vlieggewicht Ijaz Ahmed vermijdt bijvoorbeeld de boksgym helemaal gedurende deze maand, terwijl Fiaz aangeeft alleen 's nachts te sparren als hij gegeten en gedronken heeft.
Deze periode biedt ook een kans voor mentale rust en vernieuwing, een aspect dat Ahmed benadrukt door de waarde van tijd weg van de gym te erkennen.
Inspiratie en geloof
De boksers vinden inspiratie in figuren als Muhammad Ali, Mike Tyson en 'Prince' Naseem Hamed, en benadrukken hoe hun geloof hen structuur, discipline en een schoon levensstijl biedt. Zij zien parallellen tussen de eisen van hun sport en hun religie, waarbij respect en discipline centraal staan.
Voor hen is boksen meer dan een sport; het is een manier van leven die vergelijkbaar is met hun geloof.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties