Rico Verhoeven verdient miljoenen minder dat topboksers - Dit is waarom
Boksers verdienen vaak tonnen meer dan UFC-vechters en kickboksers. En nee, dat is niet overdreven. Terwijl MMA-sterren evenveel – of soms zelfs meer – kijkers trekken, blijven hun inkomsten ver achter. Een topbokser zoals Tyson Fury haalt makkelijk 50 miljoen dollar per gevecht binnen.
In vergelijking kreeg Alex Pereira, een van de grootste namen in de UFC, ‘slechts’ 2,8 miljoen dollar voor een hoofdgevecht tijdens UFC 300. Het verschil is enorm, en veel MMA-vechters zijn daar niet blij mee. Ook een Glory kampioen als Rico Verhoeven moet het doen met een bedrag van 1.5 miljoen euro.
Lees ook
Fans schrikken: Mike Tyson onherkenbaar, wat is er gebeurd?
De ultieme vechtmachine die alle regels breekt - Dit moet je zien
Waarom boksers de baas zijn over hun eigen inkomsten
Het geheim? Hoe de sporten zijn georganiseerd. In de UFC en bij Glory draait alles om één organisatie die bijna alles controleert, inclusief de salarissen. UFC-vechters krijgen gemiddeld maar 16% van de inkomsten.
Boksers daarentegen hebben meer vrijheid. Ze onderhandelen zelf over gevechten, locaties en geld. Als een deal niet werkt, zeggen ze gewoon “nee, bedankt” en gaan ze ergens anders naartoe. Daardoor verdienen ze vaak tot 50% van de opbrengsten.
Voorbeelden van bizarre verschillen
Neem UFC 196, een van de best verkochte evenementen ooit. Conor McGregor kreeg een miljoen dollar – de eerste gegarandeerde UFC-uitbetaling van dat bedrag. Maar zijn tegenstander Nate Diaz verdiende slechts de helft. In hetzelfde jaar vocht Amir Khan tegen Canelo Alvarez.
Dat evenement verkocht maar de helft van de pay-per-views van UFC 196, maar Khan kreeg alsnog 2 miljoen dollar. Canelo? Die kreeg 3,5 miljoen. En dat is nog niets vergeleken met de tientallen miljoenen die Tyson Fury en Oleksandr Usyk tegenwoordig krijgen.
Nieuwe initiatieven en hoop op verandering
Er zijn nieuwe organisaties die proberen de situatie te veranderen. De Global Fight League (GFL) bijvoorbeeld. Zij beloven een eerlijkere verdeling van inkomsten: 50% naar de vechters. En dan is er nog Saudi-Arabië, dat boksen wil hervormen.
Ze willen één competitie met één titel per gewichtsklasse creëren. Of deze plannen de kloof tussen UFC en boksen kunnen verkleinen, blijft afwachten. Voor nu blijft het duidelijk: als je rijk wilt worden, is boksen de betere keuze.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties