Schorsing gender bokser Imane Khelif: Boksbond WBO reageert Nieuws
Nieuws

Schorsing gender bokser Imane Khelif: Boksbond WBO reageert

Schorsing gender bokser Imane Khelif: Boksbond WBO reageert

De World Boxing Organisation (WBO) heeft laten weten dat de geruchten over een levenslange schorsing van Olympisch kampioen Imane Khelif totaal onjuist zijn. Een online blog beweerde dat Khelif haar gouden medaille zou verliezen omdat ze niet zou voldoen aan de genderregels. Dit werd echter snel door de WBO afgedaan als "overduidelijk vals".

Khelif, die trots de Algerijnse vlag hooghield na het winnen van Olympisch goud, heeft altijd in de vrouwenafdeling gevochten en wordt door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) erkend als een vrouwelijke atleet. De geruchten brachten onnodige onrust teweeg, maar de feiten zijn duidelijk: Khelif is nog steeds de kampioen.

WBO ontkent elke betrokkenheid bij testen van Khelif

Gustavo Olivieri, de juridische raadgever van de WBO, reageerde direct: “We hebben geen tests uitgevoerd en we hebben Khelif zeker niet geschorst." Hij voegde eraan toe dat elk bericht dat iets anders beweert, "overduidelijk nep en kwaadaardig" is. Bovendien heeft de WBO geen enkele communicatie gehad met Khelif, wat ook logisch is, aangezien de WBO zich alleen met professionele boksers bezighoudt. Khelif is een amateurbokser en valt dus niet onder hun toezicht.

Khelif’s overwinning en eerdere controverse

Imane Khelif won deze zomer de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Parijs, een jaar nadat ze was gediskwalificeerd van de Wereldkampioenschappen. Die diskwalificatie was gebaseerd op geruchten dat ze niet voldeed aan gendergeschiktheidstests. Die kampioenschappen werden georganiseerd door de door Rusland geleide International Boxing Association (IBA), die later door het IOC werd ontheven van haar wereldwijde boksfederatie-status vanwege problemen met integriteit en bestuur.

Het IOC zette vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de tests van de IBA en nam zelf de verantwoordelijkheid voor de bokstoernooien in Parijs, met minder strikte regels rondom gendergeschiktheid.

Khelif spreekt zich uit tegen pesten

Na haar Olympische overwinning vertelde Khelif dat ze het slachtoffer was geworden van "pesterijen" en dat de IBA haar "haat, en ik weet niet waarom". Ze benadrukte dat ze volledig gekwalificeerd is om deel te nemen: "Ik ben een vrouw, zoals elke andere vrouw. Ik ben geboren als vrouw, ik leef als vrouw en ik heb als vrouw gevochten. Daar is geen enkele twijfel over."

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws