Totaal verbod transgender vrouwen in boksen: 'Deze man gaat het invoeren'
Sebastian Coe voormalig topatleet heeft aangegeven dat hij een volledig verbod op deelname van transgender vrouwen aan olympische vrouwensporten zoals het boksen zal overwegen.
Dit plan zal hij uitvoeren als hij wordt gekozen tot president van het Internationaal Olympisch Comité IOC. Coe een van de zeven kandidaten voor de verkiezing in maart, stelde dat het essentieel is om wetenschappelijk onderbouwde regels te hebben die vrouwencategorieën beschermen.
Tijdens een interview met Sky News zei Coe dat een gebrek aan duidelijke richtlijnen tot verwarring kan leiden, zoals tijdens de recente Olympische Spelen in Parijs.
Controverses rondom deelname van transgender atleten
De deelname van transgender atleten aan vrouwensporten is een heet hangijzer binnen de sportwereld. Critici wijzen op oneerlijke concurrentie en mogelijke risico’s voor de veiligheid van atleten.
Tijdens de Spelen in Parijs liet het huidige IOC-beleid deelname toe op basis van geslachtsaanduiding in paspoorten. Dit gaf individuele sportfederaties de vrijheid om zelf regels vast te stellen. Coe stelt echter dat zo'n aanpak verwarring schept en pleit voor een eenduidig beleid.
Hij verwees naar de controverse rond Imane Khelif, die goud won in het vrouwenboksen. Er waren beweringen over een mislukte geslachtsgeschiktheidstest, wat de discussie over eerlijkheid in vrouwensporten verder aanwakkerde.
Coe baseert zich op eerdere besluiten van World Athletics
Sebastian Coe, die sinds 2015 aan het hoofd staat van World Athletics, wees op het beleid van zijn organisatie. Deze beperkt de deelname van transgender atleten en atleten met geslachtsontwikkelingsverschillen (DSD) in elite-vrouwensporten.
Hij benadrukte dat deze principes waarschijnlijk ook door het IOC moeten worden overgenomen. "We hebben duidelijk gemaakt dat transgender atleten niet in vrouwelijke categorieën op elite-niveau zullen meedoen," verklaarde Coe.
Andere kandidaten over het beschermen van vrouwensporten
Coe is niet de enige kandidaat die dit onderwerp aansnijdt. De Spaanse IOC-vicevoorzitter Juan Antonio Samaranch benadrukte in zijn manifest het belang van het beschermen van vrouwensporten.
Hij pleitte voor beleid dat duidelijke grenzen stelt tussen mannen- en vrouwencategorieën. Tegelijkertijd erkende hij dat de aanpak per sport kan verschillen en dat wetenschappelijk onderzoek nodig is om rechtvaardige beslissingen te nemen.
Andere kandidaten, zoals Johan Eliasch, voorzitter van de Internationale Skifederatie, riepen op tot een uniforme aanpak. Hij stelde dat de integriteit en toekomst van vrouwensporten afhankelijk zijn van duidelijke richtlijnen.
Doel bereiken
Daarentegen benadrukte David Lappartient, president van de Wereldwielerunie, het belang van balans tussen respect voor mensenrechten en eerlijke competitie.
Drie van de zeven kandidaten, waaronder Kirsty Coventry, gingen in hun manifesten niet inhoudelijk in op dit onderwerp. Coventry stelde kort dat vrouwelijke atleten beschermd moeten worden, maar gaf geen details over hoe dit bereikt kan worden.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties