Vechtsportwinkels in gevaar! Overheid deelt uppercut uit aan ondernemers

De vechtsportwereld staat op het punt om ingrijpend te veranderen. In 2024 worden alle vechtsportartikelen, zoals MMA en bokshandschoenen, bitjes, hoofdkappen en scheenbeschermers, verplicht voorzien te zijn van een CE-keurmerk.
Dit keurmerk staat garant voor de veiligheid van het product, maar brengt ook hoge kosten met zich mee. Voor veel kleine vechtsportwinkels en online webshops dreigt dit de nekslag te worden.
Lees ook
✝️ Kickbokser (25) dood na trap tegen het hoofd, hoofdbeschermer faalt
Bizar: 13-jarige thaibokser sterft, maar 'niemand' wil hoofdbescherming
Duizenden euro's per product
Het aanvragen van een CE-keurmerk kan per product oplopen tot enkele duizenden euro's tussen de €10.000 en €30.000. Dit komt bovenop de algehele productiekosten, die vaak al in landen met lage lonen zoals Pakistan en Thailand plaatsvinden.
Voor kleine vechtsportwinkels die hun eigen merk aanbieden, is dit een onmogelijke investering. Daarnaast sponseren deze vaak vechters en atleten wat ook een stuk moeilijker zal worden.
Grote merken profiteren
De grote vechtsportmerken, die al over een CE-keurmerk beschikken, lijken te profiteren van de nieuwe regelgeving. Zij hebben de middelen om de kosten te dragen en kunnen hun producten wellicht zelfs tegen een hogere prijs verkopen.
De kleine spelers op de markt dreigen hierdoor te worden weggeconcurreerd. "Ons land is een aantal aanbieders rijk zoals Nikko, North Side Sports, Atila.nl en Vechtsportonline om er een paar te noemen en nog een aantal die eigen merken hebben. Het wordt deze straks niet makkelijk gemaakt", zegt en bezorgde ondernemer.
Toekomst van de vechtsportwinkels in gevaar?
De komst van het CE-keurmerk roept vragen op over de toekomst van de vechtsport in Nederland. Wordt de sport hierdoor ontoegankelijk voor mensen met een lager budget?
En verdwijnt er straks diversiteit in het aanbod van vechtsportartikelen? De Nederlandse vechtsportwereld zal zich de komende tijd moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit.
Is er nog hoop?
Ondanks de uitdagingen zijn er ook kansen. De kleine vechtsportwinkels kunnen wellicht samenwerken om de kosten van het CE-keurmerk te drukken. Ook is er mogelijk subsidie beschikbaar om de overstap naar het nieuwe keurmerk te vergemakkelijken.
Plaats reactie
0 reacties
Laad meer reactiesJe bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties