Kickboksen ook goed voor onze jongeren!
Cliché
Toch word bijvoorbeeld op verschillende Rotterdamse scholen al meer dan 10 jaar boksen gegeven in het basisonderwijs. Ton Dunk, bondscoach van het Nederlands damesteam boksen en trainer-coach van de topgroep van boksvereniging Van ’t Hof: "Het gedrag van de kinderen wordt op deze wijze van alle kanten gecorrigeerd en ze gaan zich na verloop van tijd ook daadwerkelijk beter gedragen. Nederlanders, Marokkanen, Turken, Surinamers: alles loopt bij ons probleemloos door elkaar heen en gaat op een respectvolle manier met elkaar om. Het is een cliché, maar sport verbroedert echt!"
Ook op het Schravenlant Lyceum in Schiedam wordt naschools gekickbokst in de vorm van een project van de gemeente Schiedam om kinderen meer te laten bewegen. Het is dus niet zo dat alle scholen afwijzend staan tegenover het concept vechtsport. De scholen kunnen de ontwikkeling die het kickboksen doormaakt niet ontkennen. Het AD schreef al dat het aantal kickboksers ieder jaar groeit. Waarom dan het kickboksen niet omarmen als middel? Er zijn duidelijke richtlijnen voor het kickboksen voor jongeren en de media benadrukt steeds meer de toegevoegde waarde van het kickboksen.
Wetenschap
Er wordt veel onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de waarde van vechtsport voor jongeren uit krachtwijken en vechtsport in de jeugdzorg en speciaal onderwijs. Waarom zou kickboksen dan geen toegevoegde waarde hebben voor het reguliere onderwijs?
Bewegingswetenschapper, prestatiepsycholoog, A&O-psycholoog in opleiding en leraaropleider kickboksen drs. Erik Hein deed onderzoek en schreef in 2017 'Kickboksen als Pedagogisch trefspel'. Daarin geeft hij ook aan dat kickboksen zowel middel als doel is. In zijn boek 'De kick van kickboksen - kickboksen in het onderwijs" geeft Hein aan dat Kickboksen een positieve effecten heeft op fitheid en gezondheid, weerbaarheid en maatschappelijke participatie van jongeren.
Het kickboksen evolueert en wordt tegenwoordig in vele vormen aangeboden die helemaal los staan van de wedstrijdvorm. Geen sparren en geen vechten in de ring. Het zijn juist die positieve aspecten uit het kickboksen, zoals lenigheid, conditie en kracht, die als middel dienen om bijvoorbeeld te streven naar een gezondere levensstijl, een verbeterde motoriek, agressieregulatie, meer respect voor elkaar krijgen en het opbouwen van zelfvertrouwen in een omgeving waar normen en waarden gelden. Allemaal aspecten die onze jeugd heden ten dage goed kan gebruiken.
Kinderen en tieners trainen veilig en verantwoord
Een van de kickboksscholen in Nederland die op een verantwoorde manier met de jeugd omgaat is Spartan Fights (Groningen - Oss). Zij houden zich binnen het Spartan Fights concept aan de voorschriften die gelden volgens De Vechtsport Autoriteit (geassocieerd lid van NOC*NSF), zoals het niet slaan of schoppen op het hoofd bij kinderen. Verantwoord en respectvol met elkaar omgaan en veiligheid heeft bij deze gestructureerde en gecertificeerde k-1 kickboksschool de hoogste prioriteit.
"Een van de redenen van toenemende agressie op straat en de drempelvorming voor de jeugd is mogelijk dat er weinig structuur wordt geboden bij veel kickboksscholen. De jeugd denkt bij voorbaat al dat ze met geweld en agressie krijgen te maken als ze zich inschrijven bij een kickboksschool." Dat vindt oprichter Bert Toisuta van Spartan Fights. "Dat zou dus ook de oorzaak kunnen zijn dat het scholen in het onderwijs nog steeds niet happig zijn op kickboksen als onderdeel van bijvoorbeeld lichamelijke opvoeding. Terwijl het juist heel belangrijk is voor onze jeugd dat ze binnen de regelgeving van justitie en de Vechtsport Autoriteit met respect met elkaar moeten kunnen sporten, op school én bij de kickboksschool."
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties