Vechtverbod voor Mike Tyson: Wanneer is het genoeg?
Alles vervaagt met de tijd. Hoe graag we ook willen geloven dat we het “nog steeds in ons hebben”, de realiteit is vaak minder vriendelijk. Vooral voor boksers, wiens lichamen de zware tol van de sport moeten dragen. Als je piek voorbij is, blijft er vaak weinig anders over dan loslaten. Toch is dat voor veel vechters moeilijk te accepteren. Zoals Mike Tyson die volgens critici een vechtverbod zou moeten krijgen.
De afgelopen maand waren er opvallend veel oudgedienden die besloten terug te keren naar de ring. Mike Tyson (58), Oliver McCall (59) en Ike Ibeabuchi (52) hebben allemaal aangekondigd opnieuw te gaan vechten. Voor fans roept dit niet alleen nieuwsgierigheid op, maar ook zorgen.
De gevaren van vechten op latere leeftijd
Toen Mike Tyson het in een showgevecht opnam tegen YouTuber Jake Paul, was het niet alleen vermakelijk, maar ook zorgwekkend. Tyson die onlangs nog een levensbedreigende gezondheidscrisis overleefde stond met een zwaar verbonden knie in de ring. Gelukkig eindigde het gevecht zonder ernstige blessures. Het had ook anders kunnen aflopen. De vraag blijft hoe verantwoord is het om door te vechten als je lichaam niet meer meewerkt?
Oliver McCall, inmiddels 59 jaar, ging zelfs nog een stap verder. Hij versloeg onlangs een 54-jarige tegenstander en riep direct om een gevecht met Jake Paul. Hoewel McCall aangeeft een plan te hebben voor zijn pensioen, blijft het risico groot. Artsen waarschuwen dat vechten op deze leeftijd de kans op hersenschade enorm vergroot. Elke stoot kan leiden tot onherstelbare schade.
Waarom blijft vechten op oudere leeftijd verleiden?
Het is moeilijk om het vuur van competitie los te laten. Voor velen is boksen niet alleen een beroep, maar een identiteit. Vechters als Bernard Hopkins hebben laten zien dat prestaties op hoge leeftijd mogelijk zijn, maar dit zijn uitzonderingen. Hopkins leefde een spartaans leven zonder overdaad, wat hem in staat stelde om tot zijn 49e op topniveau te presteren. Maar zelfs hij geeft toe dat de risico’s groot zijn.
In tegenstelling tot sterren als Hopkins, blijven de meeste oudere boksers niet vechten uit passie, maar vaak uit financiële nood. Mike Tyson heeft zijn naam en faam omgezet in financieel gewin, maar dit geldt niet voor iedereen. Voor veel oudgedienden is de ring een laatste redmiddel.
Tijd voor verandering?
De vraag is of boksen een leeftijdsgrens moet invoeren. Artsen pleiten al jaren voor strengere regels om vechters te beschermen. Een grens van 50 jaar lijkt een logische stap, vooral gezien de gevaren.
Boksen op hoge leeftijd mag dan financieel aantrekkelijk zijn, maar de kosten voor de gezondheid zijn onbetaalbaar. Het gevecht tussen Tyson en Paul voelde als een kogel die we net hebben ontweken. De volgende keer hebben we misschien minder geluk.
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties