Hebben moslimvechters in het Glory toernooi een lagere winstkans?

Het Glory-zwaargewicht toernooi van 5 april begint vlak na het einde van de ramadan. Veel deelnemers zijn moslim en hebben zich wekenlang voorbereid onder zware omstandigheden. Overdag vasten, ’s avonds trainen, en tussendoor proberen te slapen. Een normale voorbereiding was het zeker niet. De vraag is of dit in hun nadeel zal werken tijdens de gevechten?
Coach Said El Badaoui trainde in zijn Utrechtse sportschool drie deelnemers: Jamal Ben Saddik, Nabil ‘The Tank’ Khachab en Murat Aygün. Alle drie deden de hele ramadan mee, terwijl ze ondertussen hard werkten aan hun conditie. “Ik trainde ’s ochtends met Jamal, en was soms pas om half twee ’s nachts klaar met Nabil,” vertelt El Badaoui.
Lees ook
Deze man zou in Glory's toernooi iedereen slopen? 'Ook te sterk voor Rico?'
Glory 99 zwaargewicht toernooi GRATIS te zien - dit mag je niet missen!
Nachtritme, slapeloosheid en trainingen op een lege maag
Voor Nabil Khachab was het een enorme omschakeling. “Normaal slaap ik om tien uur. Nu reed ik om twee uur ’s nachts pas naar huis.” Hij bleef soms wakker tot het ochtendgebed. Daarna sliep hij van vijf tot elf. Overdag geen eten, geen drinken, alleen lichte trainingen en rust. “Mijn ritme was totaal kapot. Maar mentaal voel ik me sterker dan ooit.”
Herstellen ging moeilijker dan normaal. “Je kunt niet zomaar aan je lichaam vragen om topvorm te halen zonder voeding en slaap,” zegt hij. Toch klaagt Khachab niet. “Ik doe dit voor mijn geloof. En ik wil klaar zijn op 5 april. Punt.”

Jamal Ben Saddik trainde slim met voedingscoach
Ben Saddik koos voor een andere aanpak. Hij werkte met voedingsdeskundige Samefko Ludidi. Die stelde een plan op waarbij Jamal ’s ochtends trainde, als zijn lichaam nog vol energie zat van de nachtelijke maaltijden. “Train vroeg, eet voedzaam na zonsondergang en ga op tijd naar bed,” zegt Ludidi.
Het werkte. “Ik voelde me sterker dan ooit,” zegt Ben Saddik. “Geen nachtelijke sessies, geen verspilde energie. Gewoon rust, focus en geloof.” Zijn dieet zat vol eiwitten, vetten en vitamines. Geen gefrituurde snacks, geen suikers. “Mijn lichaam moest werken met wat het kreeg. Dus gaf ik het alleen het beste.”
Geen harde stoten, geen sparren, wel techniek en focus
In de ramadan werd niet gespart. El Badaoui wilde geen risico’s nemen op bloedneuzen of andere verwondingen. “Je vasten verbreken door een stoot? Dat is het niet waard. We trainden licht, veel techniek, lage intensiteit.”

Voor Khachab is dat geen probleem. “Ik spar sowieso bijna nooit hard. Te veel vechters lopen hersenschade op. Ik wil gezond blijven. Dus technisch trainen is genoeg.” Ook Murat Aygün trainde op techniek en conditie zonder voluit te gaan.
Ook andere vechters trainden onder ramadanregels
Niet alleen Ben Saddik en Khachab hadden te maken met de ramadan. Ook zwaargewichten als Nidal Bchiri, Iraj Azizipour, Cihad Kepenek, Anis Bouzid, Sofian Laïdouni en Bahram Rajabzadeh trainden tijdens de vastenmaand. De meesten werkten in stilte, op ongewone tijden. Elke vechter vond zijn eigen weg.
Ze spraken er weinig over in het openbaar, maar achter de schermen was de voorbereiding loodzwaar. Sommigen trainden laat in de avond, anderen in de ochtend. Geen water, geen voeding, geen normale nachtrust. En toch bleven ze doorgaan.
Kort na de ramadan in de ring stappen
Het toernooi valt enkele dagen na het Suikerfeest, waarmee de ramadan eindigt. Maar de impact van de ramadan is voelbaar. Minder sparren, minder herstel, minder rust. “Eigenlijk kun je je zo niet optimaal voorbereiden op een gevecht,” zegt El Badaoui. “Maar het is wat het is.”
De motivatie komt uit het geloof. “Ik voel me geestelijk sterker dan ooit,” zegt Khachab. Ben Saddik is duidelijk: “Ik ben niet hier om deel te nemen. Ik ben hier om te winnen.”
Plaats reactie
0 reacties
Laad meer reactiesJe bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties