Hoe veilig is kickboksen echt? Artsen en vechters geven eerlijk antwoord Kickboks & Muay Thai Nieuws
Kickboks & Muay Thai Nieuws

Hoe veilig is kickboksen echt? Artsen en vechters geven eerlijk antwoord

Hoe veilig is kickboksen echt? Artsen en vechters geven eerlijk antwoord

Kickboksen blijft groeien in populariteit. De sport is spectaculair, intens en trekt volle zalen. Denk aan uitverkochte arena’s wanneer vechters als Rico Verhoeven, Badr Hari of Tiffany van Soest de ring betreden. Maar er hangt altijd een vraag boven de ring: hoe gevaarlijk is het eigenlijk?

Vechters weten dat ze risico lopen. Elke trap of stoot kan gevolgen hebben, soms pas jaren later. Toch hoor je ze zelden klagen. “Het is ons vak,” zegt Rico Verhoeven in een interview. “We kiezen hier zelf voor. We weten dat het hard is, maar we houden van deze sport.”

Artsen zien wat fans vaak niet zien

Medici maken zich zorgen. Vooral over het effect op de hersenen. Hersenschuddingen komen vaker voor dan mensen denken. En één flinke klap kan al schade veroorzaken. Sommige vechters blijven te lang doorgaan. “Er zijn vechters die al tekenen van hersenletsel vertonen, maar toch nog vechten,” zegt sportarts dr. Edwin Goedhart, verbonden aan verschillende topsportteams. “Dat is het echte probleem.”

Hoe veilig is kickboksen echt? Artsen en vechters geven eerlijk antwoord

Neem bijvoorbeeld Badr Hari, die ondanks blessures en terugkerende nederlagen, telkens weer terugkeert in de ring. Of Peter Aerts, een legende die pas op latere leeftijd stopte, ondanks waarschuwingen van artsen.

Er zijn signalen, maar de sport kijkt soms weg

Het gaat niet alleen om de klappen. Ook het afvallen vóór gevechten is gevaarlijk. Te veel vocht verliezen op korte tijd legt druk op het hart en de organen. Toch gebeurt het nog steeds massaal. Nieky Holzken vertelde ooit dat hij in de dagen voor een gevecht soms meer dan vijf kilo kwijtraakte. Waarom? Omdat winnen alles is. Omdat het publiek dat niet ziet.

Zolang vechters applaus krijgen en geld verdienen, blijft het doorgaan. Maar de vraag blijft: wie beschermt de vechters tegen zichzelf?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws