Waarom kickboksers liever makkelijke overwinningen willen - De harde waarheid Kickboks & Muay Thai Nieuws
Kickboks & Muay Thai Nieuws

Waarom kickboksers liever makkelijke overwinningen willen - De harde waarheid

Waarom kickboksers liever makkelijke overwinningen willen - De harde waarheid

Matchmaking in de vechtsport lijkt tegenwoordig meer op een ingewikkelde puzzel dan ooit tevoren. Volgens Milco Lambrecht, promotor en het gezicht achter de beroemde RINGS kickboksgala's, draait een ideale match om een 50%-50% kans op winst voor beide vechters.

Toch is dit evenwicht in het moderne tijdperk lastig te realiseren. Veel vechters en hun trainers vermijden risico’s en kiezen liever voor een “zekere” overwinning dan voor een uitdagende partij tegen een sterke tegenstander.

De mores van deze tijd: winst boven uitdaging

Vechters kiezen steeds vaker voor partijen waarin ze gegarandeerd kunnen winnen, vaak tegen mindere tegenstanders. Een overwinning ziet er immers goed uit op sociale media en draagt bij aan het imago van hun sportschool. Lambrecht noemt dit de "mores van deze tijd".

Toch zijn er uitzonderingen: vechters die bewust de uitdaging zoeken tegen toppers, zelfs als de kans op winst klein is. Ze durven het op te nemen tegen tegenstanders met betere records of kampioenen uit hogere gewichtsklassen.

De grote Nederlandse vechters gingen elke uitdaging aan

In het verleden vochten Nederlandse K-1 legendes zoals Peter Aerts, Remy Bonjasky, Ernesto Hoost, Sem Schilt en Badr Hari tegen de allerbesten. Ze kenden zowel overwinningen als nederlagen.

Waarom kickboksers liever makkelijke overwinningen willen - De harde waarheid
Badr Hari in gevecht met Arek Wrzosek (Foto Glory)

"You win some, you lose some," zegt Lambrecht, maar dat hoorde erbij. Zonder het risico van verlies is er volgens hem geen sprake van een écht gevecht.

Matchmaking blijft een uitdaging

Voor matchmakers is het steeds moeilijker om vechters te overtuigen om risico’s te nemen, zelfs als daar aanzienlijke geldbedragen tegenover staan. Dit leidt tot de vraag: zijn er nog vechters die een echte uitdaging aandurven?

Want zoals Lambrecht het verwoordt: “Vechters die strijdend ten onder gaan, zijn nooit echte verliezers.”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws