Blessures bij vechtsporten: welke zorgverzekering biedt de beste dekking?
Van kickboksen tot Jiu-Jitsu en judo: bij vechtsporten kan het er soms hard aan toe gaan. Blessures liggen dan op de loer. Het is slim om hier bij het uitzoeken van je zorgverzekering rekening mee te houden.
Vergoedingen voor vechtsporters vanuit de basisverzekeringen
Een flinke smak op de grond gemaakt en verkeerd terechtgekomen? Dan moet je naar de spoedeisende hulp. Dit wordt gelukkig vergoed vanuit je basisverzekering. Je hoeft hier dus geen aanvullend pakket voor af te sluiten.
Daarnaast wordt een sportarts ook vergoed door je basisverzekering. Hier krijg je bijvoorbeeld advies over de behandeling van je blessure. Het consult bij een sportarts wordt vergoed, maar bijvoorbeeld ook een bloedonderzoek waarvoor de sportarts je doorverwijst.
Wat niet onder de basisverzekering valt: een uitgebreid sportmedisch onderzoek. Hiervoor heb je een aanvullende verzekering nodig.
Lees ook
Eindelijk! Rico Verhoeven deelt eerste beelden van rol in Den of Thieves 2
'Ik zou Rico in 1 ronde knock-out slaan': Manhoef over Verhoeven gevecht
Eigen risico bij zorg uit je basisverzekering: wat is slim?
Maak je gebruik van zorg uit je basispakket, dan betaal je eerst je eigen risico. Dit is in de basis 385 euro per jaar, maar in ruil voor premiekorting verhoog je dit tot maximaal 885 euro. Als fanatiek vechtsporter is het vaak slim je eigen risico op 385 euro te houden zodat je niet teveel zelf betaalt als je naar het ziekenhuis moet.
Wanneer je het bedrag van je eigen risico hebt gebruikt, vergoedt de verzekering hierna alle kosten voor zorg uit je basispakket. Last van een pijntje in een jaar dat je al door je eigen risico heen bent? Dan is het dus slim om in datzelfde jaar nog naar het ziekenhuis te gaan. Het opgemaakte eigen risico begint ieder jaar namelijk weer vanaf 0 euro.
Voor zorg uit je aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico. Wel kan het zijn dat je verzekeraar een behandeling tot een maximumbedrag vergoedt. Kosten boven dat bedrag betaal je zelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor alternatieve geneeswijzen.
Vergoedingen voor vechtsporters vanuit de aanvullende verzekering
Zoals benoemd heb je een aanvullend pakket nodig voor uitgebreid sportmedisch advies. Daarnaast valt fysio meestal niet onder het basispakket. Alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld wanneer je een chronische aandoening hebt. In dat geval krijg je na de 21e behandeling een vergoeding voor fysiotherapie.
De eerste 20 behandelingen betaal je zelf. Voor fysiotherapie kies je uit verschillende aanvullende pakketten, van heel uitgebreid (en prijzig) tot een bescheiden (en wat goedkoper) pakket. Kies vooral wat het beste aansluit bij jouw wensen. Overleg hiervoor met je huidige fysiotherapeut. Als je niet vaak op afspraak hoeft te komen en veel thuis zelf kan doen, is een uitgebreid pakket overbodig.
Blessures voorkomen bij vechtsporten
Het liefst voorkom je natuurlijk een blessure door je vechtsport. Hoewel dit nooit helemaal te voorkomen is, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om fitter te worden en de kans te verkleinen:
● Een goede warming-up. Hoewel het verleidelijk is meteen te beginnen, kan een goede warming-up blessures voorkomen. Denk aan jumping jacks of arm circles. Maak je spieren lekker warm voordat je aan het echte werk begint.
● Een goede cooling-down. Net als een warming-up helpt ook een cooling-down om blessures te voorkomen. Doe wat rek- en strekoefeningen zodat de doorbloeding in je lichaam geleidelijk tot rust komt.
● Bouw rustig op. Wil je meteen van 0 tot 100%? Dan is de kans op blessures groter. Bouw als beginner je trainingsintensiteit langzaam op. Je lichaam moet eerst even wennen. Ook als ervaren vechtsporter is het slim om na een periode van rust weer geleidelijk aan op te bouwen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties