De duistere kant van het Kickboksen: Geld, gokken en politiek!
In Roemenië is kickboksen meer dan alleen een sport; het is verstrengeld geraakt met politieke spelletjes en de invloedrijke gokindustrie. Zo beweert oud-kickbokser en politicus Daniel Ghita.
Lees ook
Jamal Ben Saddik krijgt steun uit onverwachte hoek: 'Een les in menselijkheid'
Jamal Ben Saddik geeft update na operatie: 'Dankbaar'
Daniel Ghita is een Roemeense politicus en voormalig kickbokser, lid van de Kamer van Afgevaardigden sinds december 2020. Als voormalig It's Showtime heavyweight kampioen en runner-up van het Glory Heavyweight Grand Slam toernooi, maakte Ghita furore in de K-1 World Grand Prix en stond bekend om zijn krachtige low kicks en linkerhoek. Op Facebook verteld Ghita over de wantoestanden in het kickboksen in zijn land.
"Promotors van kickboksgala's ontvangen substantiële bedragen aan publiek geld van lokale overheden, maar alleen als ze de juiste politieke connecties hebben", zegt Ghita. "Deze financiële injecties variëren van 30.000 tot 50.000 euro, waardoor de sport steeds meer onder politieke invloed komt te staan."
Slechte invloed van sponsoring en gokbedrijven
De gokindustrie speelt een significante rol in de financiering van kickboksevenementen volgens Ghita. "Sponsors uit de wereld van wedden en gokken bieden promotors grote sommen geld voor televisieoptredens, ticketverkoop en meer. Als gevolg hiervan worden atleten gedwongen om reclame te maken voor gokken, vaak tegen hun zin, wat een verkeerd signaal afgeeft aan jongeren", zegt Ghita (lees verder onder video).
Ondanks de schijnwerpers en de glamour, blijven de atleten die daadwerkelijk in de ring staan, achter met een minimaal deel van de winst. Ze vechten voor lage bedragen en hebben vaak niet eens genoeg middelen om te investeren in gezonde voeding, coaching, gym lidmaatschappen, apparatuur, en supplementen. "Dit terwijl de promotors hun zakken vullen ten koste van de sporters' harde werk en toewijding", aldus Ghita.
Roep om verandering
De pogingen om kickboksen in Roemenië te hervormen lijken stuk te lopen op een gebrek aan steun. Het ministerie van Sport lijkt vechtsporten te negeren, en zelfs binnen de Kickboxing Federation stuit men op weerstand bij het streven naar verandering. "De roep om een totale hervorming, inclusief medische verzekeringen voor atleten, correcte beurzen, arbitrage, dopingcontroles, en wettelijke ondersteuning, blijft onbeantwoord."
De media spelen een cruciale rol in hoe kickboksen wordt waargenomen in Roemenië. "Veel talentvolle vechters worden aan de kant geschoven of krijgen niet de erkenning die ze verdienen, simpelweg omdat ze niet passen binnen de politieke of commerciële belangen die de sport domineren. Zelfs succesvolle atleten die in het buitenland trainen, zoals Alex Filip, krijgen nauwelijks media-aandacht in eigen land", zegt Ghita.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties