Dopingcontroles: Glory zet nieuwe stappen, K-1 blijft achter Nieuws
Nieuws

Dopingcontroles: Glory zet nieuwe stappen, K-1 blijft achter

Dopingcontroles: Glory zet nieuwe stappen, K-1 blijft achter

Carlos Kikuta, de producer van K-1, gaf recent zijn kijk op de situatie rond doping in de vechtsport. Doping blijft een groot probleem en blijft de sport bezighouden. Dit jaar kwamen er weer incidenten aan het licht, zoals tijdens het "Super RIZIN.3" evenement in juli 2023, toen vechter Ren Hiramoto onder verdenking kwam te staan.

Ook voormalig K-1-kampioen Minoru Kimura kwam in opspraak toen hij werd gearresteerd voor het overtreden van de Japanse cannabiswet na een positieve dopingtest. Dit gaf extra lading, omdat Kimura een oud K-1-vechter is.

RIZIN en Glory pakken het strenger aan

Na het schandaal rond Hiramoto besloot RIZIN's CEO, Nobuyuki Sakakibara, de dopingcontroles te verstrengen. Hij riep andere organisaties op om hetzelfde te doen. “We moeten allemaal strenger zijn en samen optrekken,” zei Sakakibara. Ook Glory Kickboxing doet mee in deze strijd en introduceerde onlangs een nieuw anti-dopingsysteem. Dat leidde er zelfs toe dat zwaargewicht Jamal Ben Saddik met terugwerkende kracht voor 10 maanden werd geschorst nadat hij positief testte.

En K-1? Volgens Kikuta worden dopingtests daar alleen uitgevoerd tijdens titelgevechten. "We testen op alles, inclusief cannabis. Maar we doen geen onaangekondigde controles, alleen na een titelgevecht," legt Kikuta uit.

K-1 test alleen tijdens titelgevechten, samenwerking met Glory in zicht?

Sinds begin dit jaar doet K-1 na elk titelgevecht direct dopingtests. Als een winnaar positief test, wordt de titel afgenomen en dit wordt publiekelijk bekendgemaakt. "We informeren vechters tijdens de wegingen over de regels en de mogelijke straffen," voegt Kikuta toe.

Sakakibara van RIZIN pleit al langer voor samenwerking tussen de grote organisaties om doping aan te pakken. Kikuta staat hier open voor en bevestigt dat er gesprekken gaande zijn. “We hebben nog niets concreets, maar er zijn gesprekken over hoe we dit samen kunnen aanpakken,” zegt hij. Hij verwees ook naar de Verenigde Staten, waar de dopingregels worden beheerd door de Athletic Commissions van elke staat. Zoiets zou ook in Japan kunnen werken, volgens Kikuta.

Strengere regels voor vechtsporten in Japan komen dichterbij

Kikuta benadrukt dat een gezamenlijke aanpak belangrijk is. “Het is raar als alleen RIZIN strenge regels heeft en andere organisaties niet. We moeten dit landelijk regelen,” zei hij. Tijdens het "Japan Martial Arts Expo Prologue" evenement in Yokohama op 19 oktober, waar de leiders van RIZIN, K-1, QUINTET en Ganryujima aanwezig zullen zijn, hoopt Kikuta dat deze kwestie verder besproken wordt.

Het is duidelijk dat de toekomst van dopingcontroles in de vechtsport afhankelijk is van de samenwerking tussen organisaties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws