Einde Kickboksen en MMA in Nederland nabij: 'Over en uit'
De vechtsport in Nederland is in gevaar. Na enkele jaren van invloed door de Vechtsportautoriteit lijkt de boel aan het afglijden te zijn. Zo klagen sportschoolhouders maar ook sporters die hun geliefde sporten en evenementen zien verdampen,
De afgelopen decennia hebben de vechtsporten zoals kickboksen MMA en Muay Thai een positieve ontwikkeling doorgemaakt in Nederland. Wat ooit een wereld was die geplaagd werd door een slechte reputatie heeft zich in de laatste 15 tot 20 jaar omgevormd tot een serieuzer en meer gereguleerd domein.
Dit was deels te danken aan strikte regelgeving van de overheid en een toenemende zelfdiscipline binnen de vechtsportgemeenschap. Het harde werk van vechters, sportscholen en organisatoren leidde tot een hernieuwd vertrouwen bij gemeenten. Waardoor het verkrijgen van vergunningen voor vechtsportevenementen eenvoudiger werd. Er leek eindelijk licht te schijnen aan het einde van de tunnel voor deze vaak bekritiseerde sporten.
De invloed van de Vechtsportautoriteit verandert de spelregels
Toen de Vechtsportautoriteit (VA) in het leven werd geroepen, bracht dit echter een onverwachte wending met zich mee. De VA introduceerde een keurmerk dat sportscholen moesten verkrijgen om nog evenementen te kunnen organiseren. Wat aanvankelijk bedoeld was als een stap richting professionalisering veranderde al snel in een bron van frustratie voor veel sportscholen en organisatoren.
"De VA overtuigde gemeenten om alleen vergunningen te verlenen aan sportscholen die dit keurmerk droegen. Dit creëerde een tweedeling binnen de vechtsportwereld. Scholen zonder keurmerk werden gestigmatiseerd als onveilig of crimineel. Wat de toegang tot vergunningen vrijwel onmogelijk maakt", zegt Chris Kuijpers die een open brief aan onze redactie stuurde.
De dreigende ondergang van vechtsport evenementen in Nederland
"Het gevolg van deze strenge regels is dat zelfs evenementen die eerder zonder problemen werden georganiseerd nu worden afgewezen door gemeenten. Organisatoren die voorheen succesvol evenementen hebben opgezet, zien hun aanvragen voor vergunningen keer op keer afgewezen worden. Ondanks identieke omstandigheden als bij eerdere edities. "
Deze situatie leidt tot een sombere toekomst voor de vechtsport in Nederland. "Als deze trend zich voortzet zullen vechtsportevenementen binnen 5 jaar volledig van de Nederlandse bodem verdwijnen. Steeds meer sportscholen en promotors overwegen hun activiteiten te verplaatsen naar landen als Duitsland of België, waar de regelgeving minder streng is", aldus Kuijpers.
Oproep tot actie voor de Vechtsportautoriteit om de sport te redden
In plaats van de vechtsport te helpen, lijkt de VA momenteel vooral obstakels op te werpen volgens Kuijpers en zijn achterban. De VA zou in actie moeten komen om de sport te beschermen en te bevorderen, door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met gemeenten en hen te overtuigen dat vechtsportevenementen niet meer risico's met zich meebrengen dan andere sportevenementen, zoals voetbaltoernooien.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties