Grote rel na Tweet over bokser Imane Khelif's genderidentiteit: UFC-ster in de fout
Israel Adesanya geeft serieuze blunder toe met Imane Khelif. De voormalig UFC Kampioen bekent grijs gebied in Parijs op de Olympische Spelen 2024.
De Olympische Spelen van Parijs 2024 hebben wereldwijd veel aandacht gekregen. Terwijl de opwinding onder sportfans groot is, blijven controversiële onderwerpen niet uit. Een van deze controversiële gebeurtenissen was de bokswedstrijd tussen Imane Khelif en Angela Carini. Ondanks haar overwinning kreeg de Algerijnse bokser veel kritiek vanwege misverstanden over haar geslacht.
Israel Adesanya biedt excuses aan Imane Khelif aan
Tot ieders verrassing viel de voormalige tweevoudige UFC middengewicht kampioen, Israel Adesanya, ook ten prooi aan deze misverstanden en uitte kritiek op de Algerijnse op X. Desondanks heeft de Nieuw-Zeelandse mixed martial artist nu zijn excuses aangeboden aan de bokser voor zijn harde woorden.
De reactie van Adesanya na de wedstrijd
Direct na Khelif's overwinning op Carini in slechts 46 seconden, beweerde de Italiaanse bokser dat ze nog nooit zo hard was geraakt, wat leidde tot twijfels over Khelif's geslacht. De IBA had Khelif eerder gediskwalificeerd voor het Wereldkampioenschap 2023 vanwege geslachtseligibiliteit, maar toen het IOC haar deelname toestond, ontstond er wereldwijde woede.
Adesanya, samen met velen anderen, schreef op X: "Mannen zouden niet tegen vrouwen moeten boksen. Lol, hij kon haar niet eens verslaan. Hoe dan ook, mensen > politiek." Hij plaatste ook een afbeelding van Khelif's hand die werd opgestoken bij de Olympische Spelen. Nu heeft de voormalige middengewicht kampioen de ernst van zijn fout ingezien.
Adesanya's reflectie en excuses
Adesanya verklaarde: "Weet je wat? Vanaf nu laat ik vrouwengevechten over aan vrouwen. Ik laat het aan jullie over, want telkens als ik erover probeer te praten, blijkt dat ik het fout heb. Veel mensen hadden het fout. En er is desinformatie." Hij gaf aan dat hij erover sprak omdat hij getriggerd werd door nieuwsberichten over de bokser.
Adesanya vervolgde: "Ik dacht: 'Waarom laten ze een trans persoon…' En toen ontdekte ik later dat ze eigenlijk geen trans was. Dus, aan de dame, mijn excuses. Ik had het mis. Maar voor mij blijft er nog steeds een grijs gebied... Maar hoe dan ook, aan de dame, de bokser, het spijt me. Ik begreep niet wat er aan de hand was."
De impact van pesten op Imane Khelif
De terugslag kan zeker de geest van een vechter breken. En dat was ook het geval voor Khelif. Nadat Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, de Algerijnse bokser verdedigde en de onrechtmatige beslissing van de IBA aanvocht, sprak ze zich uit en vroeg om een einde te maken aan het pesten.
Khelif's reactie op het pesten
Ondanks haar vooruitgang naar de gouden medaille op de Olympische Spelen, was Khelif volledig kapot door alle kritiek die ze van het publiek kreeg. Reflecterend op de controverse zei ze: "Ik stuur een boodschap naar alle mensen van de wereld om de Olympische principes en het Olympisch Handvest hoog te houden, om alle atleten niet te pesten, want dit heeft effecten, enorme effecten."
Khelif beweerde dat dergelijk pesten de "gedachten, geest en verstand van mensen" kan vernietigen. Haar familie maakte zich ook zorgen over haar. Desondanks verzamelde ze al haar moed en versloeg Anna Luca Hamori. Nu heeft ze zich geplaatst om te strijden voor de gouden medaille tegen de Thaise Janjaem Suwannapheng.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties