Nieuws

Grote schok: UFC-ster Silva ernstig ziek door jaren vechten

Wanderlei Silva, wie kent hem niet? Deze man was jarenlang een absolute krachtpatser in de vechtsportwereld. Met de bijnaam "The Ax Murderer" maakte hij naam in PRIDE, waar hij de langste ongeslagen reeks ooit neerzette en vier keer zijn titel verdedigde. Ook al waren zijn beste jaren voorbij toen hij in 2007 bij de UFC kwam, hij liet daar nog steeds vechters als Michael Bisping en Brian Stann bloeden voor hun winst.

Dit jaar, op 48-jarige leeftijd, werd hij zelfs opgenomen in de UFC Hall of Fame. Een enorme eer, vooral nadat hij een tijdje geschorst was door Dana White. Maar hoe indrukwekkend zijn carrière ook was, het leven van Silva heeft een donkere wending genomen door hersenbeschadiging opgelopen in zijn tijd als vechter.

De onzichtbare gevechten: CTE en mentale gezondheid

Na al die jaren in de ring begint de schade nu echt door te dringen. Silva heeft veel klappen moeten incasseren, letterlijk. Grote knock-outs door vechters als Mirko Crocop en Quinton Jackson waren geen uitzondering in zijn carrière. Nu blijkt dat al die klappen een ernstige impact hebben gehad op zijn gezondheid. Onlangs kwam er in de UFC-antitrustzaak een schokkend rapport naar buiten: Silva lijdt aan CTE (Chronische Traumatische Encefalopathie). Deze hersenziekte komt vaak voor bij vechters die jarenlang harde stoten naar hun hoofd hebben gekregen.

Silva zelf zegt dat hij symptomen ervaart zoals depressie, extreme stemmingswisselingen en prikkelbaarheid. "Tijdens mijn UFC-carrière heb ik veel zware blessures gehad, vooral hersenschuddingen. Nu merk ik dat ik waarschijnlijk een traumatisch hersenletsel (TBI) heb opgelopen. Mijn emoties schieten alle kanten op, en er is geen behandeling voor CTE," vertelt Silva. Ook heeft hij last van slaapapneu en ademhalingsproblemen, en hij heeft al meerdere operaties ondergaan aan zijn neus, gezicht en knieën.

Silva’s roep om hulp

De situatie is zo ernstig dat Silva zich genoodzaakt voelt om de recente schikking van 375 miljoen dollar die in de UFC-antitrustzaak is voorgesteld aan te grijpen. dit om zijn medische kosten te dekken en zijn huis te behouden. "Ik heb die schikking nodig om te overleven," zegt hij. Het is pijnlijk om te zien hoe iemand die zoveel heeft gegeven aan de sport nu vecht om de eindjes aan elkaar te knopen.

En helaas is Silva niet de enige. Veel UFC-veteranen delen vergelijkbare verhalen. Ze hebben hun lichamen en geesten kapot gevochten, en nu worstelen ze om rond te komen. De rechter moet de schikking nog goedkeuren, maar hij heeft eerder al een voorstel afgewezen omdat hij vond dat het bedrag te laag was.

Een lange strijd na de ring

Silva's verhaal is tragisch, maar helaas geen uitzondering in de wereld van vechtsporten. Zijn gevechten in de ring mogen dan voorbij zijn. Het lijkt erop dat zijn grootste strijd nu pas is begonnen die tegen zijn eigen gezondheid. Terwijl hij vroeger zijn tegenstanders op brute wijze uitschakelde moet hij nu dagelijks vechten tegen de gevolgen van CTE.

22 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws