Kickboksen, Muaythai en MMA NOC*NSF erkend: Rico Verhoeven en pioniers werk beloond Nieuws
Nieuws

Kickboksen, Muaythai en MMA NOC*NSF erkend: Rico Verhoeven en pioniers werk beloond

Kickboksen, Muaythai en MMA NOC*NSF erkend: Rico Verhoeven en pioniers werk beloond

De algemene ledenvergadering van NOC*NSF gisteravond ingestemd met de toetreding van de Nederlandse Vechtsportbond (NVB). Hiermee wordt de overkoepelende organisatie voor kickboksen muaythai en mixed martial arts (MMA) officieel aspirant-lid van de Nederlandse sportkoepel. Het werk van Rico Verhoeven en alle vechtsportpioniers wordt hiermee eindelijk beloond.

De vechtsporten in Nederland kampten lange tijd met versnippering. De organisaties van kickboksen, muaythai en MMA waren verdeeld, wat leidde tot structurele problemen. Wanordelijkheden op evenementen, pogingen van de onderwereld om grip te krijgen op de sporten, en het gebrek aan een landelijk beleid belemmerden de ontwikkeling van de vechtsport in Nederland. Om deze problemen aan te pakken werd in 2017 de Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) opgericht.

Samenwerking en erkenning

Onder leiding van de VA, in samenwerking met NOC*NSF en met steun van het ministerie van VWS, werd hard gewerkt aan een gezonde structuur voor de vechtsport. Binnen de vechtsportsector groeide de steun voor deze beweging. Concurrentie en eigenbelang werden steeds vaker ingeruild voor samenwerking in het algemeen belang. De oprichting van de Nederlandse Vechtsportbond eind vorig jaar markeerde een belangrijke mijlpaal in deze ontwikkeling. In deze bond worden alle positieve krachten binnen de vechtsporten in Nederland verenigd. De toetreding tot en volledige erkenning door NOC*NSF is de volgende cruciale stap.

Een kroon op het werk

"De VA feliciteert niet alleen de mensen die bij de NVB de kar trekken, maar iedereen in de Nederlandse vechtsportwereld die dit mogelijk heeft gemaakt," aldus VA-voorzitter Herbert Dekkers. "Te beginnen met de pioniers die deze sporten naar Nederland haalden en hier hebben opgebouwd. Maar ook sportschoolhouders, officials, promotors en natuurlijk de sporters zelf. Grote namen uit de sport zoals Rico Verhoeven en pioniers als Thom Harinck streden hard voor erkenning. "Duizenden mensen hebben bijgedragen aan deze geweldige ontwikkeling. De erkenning door NOC*NSF is een kroon op het werk van talloze betrokkenen."

Toekomstplannen

De Nederlandse Vechtsportbond zal dit jaar en volgend jaar de belangrijkste taken overnemen van de vechtsportorganisaties die opgaan in de nieuwe bond, en van de Vechtsportautoriteit. "Als VA hebben we afgelopen jaren taken opgepakt die door het ontbreken van een sterke bond bleven liggen," zegt VA-directeur Farid Gamei. "Centrale registratie van alle wedstrijden, het ondersteunen van jonge talenten, topsportbeleid, belangenbehartiging richting politiek, dat soort zaken. Nu er wel een volwaardige bond staat, worden al deze taken overgedragen aan de NVB. De VA zal zich meer en meer gaan beperken tot de toezichtstaken waar we aanvankelijk voor zijn opgericht."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws