Mike Tyson neemt bewust groot risico: 'Noodzakelijk kwaad'
Op je 58e nog de boksring in stappen, en dan ook nog eens tegen een tegenstander die 31 jaar jonger is? Veel kenners fronzen hun wenkbrauwen, maar Mike Tyson gaat het gewoon doen. Later deze maand, op 15 november in Dallas, stapt hij de ring in tegen Jake Paul, die met zijn 27 jaar een stuk jonger is. Netflix gooit er een enorme smak geld tegenaan om dit bijzondere duel mogelijk te maken. Voor Tyson, die zijn gloriedagen allang achter zich heeft, lijkt die miljoenenbonus een van de belangrijkste redenen om dit gevecht aan te gaan – zelfs als dat betekent dat hij zijn gezondheid riskeert.
Dit leeftijdsverschil tussen de twee boksers is nog nooit eerder vertoond in een officieel duel, maar Tyson twijfelt er geen moment aan: hij gaat zijn jongere tegenstander te lijf alsof het 1986 is. Jake Paul was toen nog niet eens geboren, terwijl Tyson op zijn twintigste al geschiedenis schreef door de jongste zwaargewicht kampioen ooit te worden.
Lees ook
Jutta Leerdam kiest voor Jake Paul en boksen: ‘Meer energie'
Jutta Leerdam gebroken na Jake Paul’s pijnlijke nederlaag
Van miljoenen op de bank naar bijna niets: Tysons financiële achtbaan
Op zijn twintigste veroverde Tyson de wereldtitel, en daarmee begon zijn miljoenenavontuur. Sponsors stonden in de rij, en hij werd het gezicht van het populaire Nintendo-spel Punch-Out!!, dat alleen al in de VS miljoenen keren over de toonbank ging. Forbes schatte zijn vermogen eind jaren ’90 op zo’n 200 miljoen euro, maar zijn allergrootste klapper kwam in 2002: meer dan 100 miljoen euro voor zijn gevecht tegen Lennox Lewis.
Maar ondanks alle miljoenen die binnenstroomden, hield Tyson aan het einde van de rit maar weinig over. Hij leefde zo groots dat hij zichzelf uiteindelijk financieel knock-out sloeg.
Een extravagante levensstijl met tijgers en landhuizen
Op een gegeven moment was er geen houden meer aan; Tyson gaf geld uit alsof het water was. Hij kocht meerdere enorme villa’s, waaronder een landhuis in Connecticut met 21 slaapkamers, een eigen casino en zelfs een nachtclub. En in zijn villa in Ohio vond hij ruimte voor zijn drie witte Bengaalse tijgers – Kenya, Storm en Boris.
Voor deze dieren, die ieder meer dan 50.000 euro kostten, had Tyson een zwak. Maar de tijgers waren nog maar het begin: zijn maandelijkse kledingbudget was meer dan 100.000 euro, terwijl hij in de ring maar een sportbroekje nodig had.
Ook auto’s waren een grote hobby. Hij verzamelde een indrukwekkende collectie oldtimers, waar hij ruim 3,5 miljoen euro aan uitgaf. Om al die exotische huisdieren en dure auto’s te onderhouden, was hij per maand bijna 72.000 euro kwijt.
Rechtszaken en schulden: Tyson bereikt zijn dieptepunt
In de jaren ’90 liepen de maandlasten van Tyson op tot zo’n 400.000 euro. Dit werd een probleem toen zijn inkomsten opdroogden nadat hij in 1997 werd geschorst. De boksfederatie in Nevada schorste hem toen hij in een beruchte wedstrijd tegen Evander Holyfield in een woedebui een deel van Holyfield’s oor afbeet. Deze gebeurtenis was het begin van een lange reeks juridische problemen. Na twee dure echtscheidingen, die hem zo’n tien miljoen euro kostten, gingen de meeste inkomsten op aan advocaten. Alleen tussen 1995 en 1997 betaalde hij hen al meer dan negen miljoen euro.
In 2003 zat Tyson financieel helemaal aan de grond. Hij zat diep in de schulden en had geen andere keuze dan faillissement aan te vragen. Zijn exotische dieren en zijn luxe bezittingen moesten worden verkocht om zijn schulden af te lossen.
Een les over geld en zelfbeheersing
In 2016 sprak Tyson openhartig over zijn financiële ondergang in een interview met Graham Bensinger. Hij zei dat het allemaal terug te voeren is op zijn jeugd in armoede. “We hadden nooit wat, en dat zorgde voor veel woede en frustratie,” vertelde hij. Toen het geld eenmaal binnenstroomde, verloor hij alle controle. Hij beschreef zijn gedrag als een combinatie van ego en een verslavingsgevoelige persoonlijkheid.
Maar uiteindelijk, zei hij, had hij toch iets geleerd van die ervaring. “Duizend euro is nu weer veel voor mij,” gaf hij toe. Desondanks hoeft hij niet op een houtje te bijten. Dankzij slimme investeringen, een eigen cannabisbedrijf en zijn populaire podcast Hotboxin’ zou Tyson inmiddels weer zo’n tien miljoen op de bank hebben.
De liefde voor duiven en een nieuw pensioenpotje met Jake Paul
Voor de aankomende wedstrijd tegen Jake Paul ontvangt Tyson naar verluidt minstens 18,5 miljoen euro van Netflix. Dat bedrag zou een mooie aanvulling zijn op zijn pensioen, vooral voor een man die het liefst in alle rust met zijn duiven bezig is. Tyson’s liefde voor duiven begon al in zijn jeugd in New York. De vogels boden hem troost toen hij als kind werd gepest, en het was zelfs een duif die hem zijn allereerste gevecht opleverde.
Hoewel Tyson zegt dat hij inmiddels de waarde van geld kent, is hij verre van zuinig. Vorig jaar werd hij in Polen gesignaleerd bij een fokker, waar hij honderd duiven kocht. Na het gevecht tegen Jake Paul kan Tyson in elk geval genoeg voer voor zijn vogels kopen. Of hij ze na 15 november zelf kan voeren, hangt af van hoe dit gevecht afloopt.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties