Nieuws

Reus van 2 meter sloeg Anthony Joshua zwaar onderuit

Een nieuwe sparringanekdote rond Anthony Joshua is naar voren gekomen in de aanloop naar zijn aankomende gevecht tegen Daniel Dubois. Dit incident, dat zich afspeelde tijdens hun veelbesproken sparsessies, heeft opnieuw veel stof doen opwaaien in de bokswereld.

Het sparren tussen Anthony Joshua en Daniel Dubois, dat steeds vaker besproken wordt, speelt een centrale rol in de opbouw naar hun IBF zwaargewicht titelgevecht op zaterdagavond. Sinds Dubois in 2017 professioneel bokser werd, doen er geruchten de ronde dat hij Joshua heeft neergehaald of knock-out heeft geslagen tijdens een sparring toen hij nog maar 18 jaar oud was.

Recent vertelde Anthony Fowler, een oud-teamgenoot van Joshua bij Team GB, aan talkSPORT.com dat Dubois Joshua’s benen “in gelei veranderde” tijdens een sparring bij het GB Performance Institute in Sheffield. Ondanks dat hij Joshua flink had geraakt, had hij hem echter niet neergeslagen.

Andere boksers hebben Joshua wel tegen het canvas geslagen

Hoewel Dubois Joshua niet tegen het canvas kreeg, beweert Fowler dat de 2,06 meter lange Kazach Ivan Dychko dat wel deed. In een interview met talkSPORT.com onthulde Fowler: “Ik herinner me dat Ivan Dychko Joshua neerhaalde.”

Ook het verhaal dat David Price Joshua neersloeg tijdens een sparring is goed bekend en door Joshua zelf bevestigd. Fowler’s relaas over Dychko is echter een minder bekend verhaal in de bokswereld.

Sparring vlak voor de Olympische Spelen van 2012

Fowler beweert dat de sparring plaatsvond net voor de Olympische Spelen van 2012, waar Joshua later Dychko op punten zou verslaan op weg naar zijn gouden medaille. “Dychko sloeg Joshua zwaar neer, hij raakte hem echt hard,” vertelde Fowler.

Hij voegde eraan toe: “Die Kazachse jongen [Dychko] haalde hem neer, maar het was meer een flits knockdown. En Dubois raakte hem ook.”

Fowler benadrukt dat dit soort incidenten gebruikelijk zijn in het zwaargewicht boksen. “Ik heb hem drie keer zien wankelen, maar in het zwaargewicht boksen maakt het niet uit wie je bent; als je een zuivere klap op je kin krijgt, kan je naar de grond gaan.”

Kleinere handschoenen in de amateurs

Fowler herinnert zich ook de omstandigheden waarin de sparringen plaatsvonden: “Dat was in de amateurs, we sparren allemaal met de Kazachen en zij droegen kleinere handschoenen. Zij droegen wedstrijdhandschoenen en wij hadden grote handschoenen aan.”

“Ik sparrde die Serik Sapiyev, en hij deed me pijn, maat. Hij had 10oz handschoenen aan en ik had kussens aan mijn handen. Het was sparren vlak voor de Olympische Spelen. Joshua laadde op en ik denk dat hij werd geraakt door een één-twee, het was een flits knockdown. Niet veel mensen waren erbij, het was gewoon een sparring, maar ik herinner me het nog goed.”

De ontmoeting met Dychko op de Olympische Spelen

In de halve finale van de Olympische Spelen in Londen ontmoette Joshua opnieuw Ivan Dychko in het ExCeL Exhibition Centre. Joshua controleerde het gevecht door zijn jab goed te gebruiken en bloedde Dychko’s neus in de derde ronde.

De jury scoorde uiteindelijk 13-11 in het voordeel van Joshua, waarmee hij doorging naar de finale. Daar kwam hij tegenover de regerend Olympisch kampioen Roberto Cammarelle uit Italië te staan.

Cammarelle had eerder David Price, een andere Brit, gestopt in de halve finales van de Olympische Spelen in Beijing 2008, maar slaagde er niet in zijn heldendaad tegen Joshua te herhalen. Hij verloor van Joshua op een countback beslissing.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws