VECHTSPORTAUTORITEIT: 'Neem je verantwoordelijkheid' Nieuws
Nieuws

VECHTSPORTAUTORITEIT: 'Neem je verantwoordelijkheid'

VECHTSPORTAUTORITEIT: 'Neem je verantwoordelijkheid'
VECHTSPORTAUTORITEIT: 'Neem je verantwoordelijkheid'

De VA roept iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen in tijden van het coronavirus.

In een vrijdag verzonden nieuwsbrief dringt de VA er op aan alle voorzorgsmaatregelen ingesteld door de overheid in acht te nemen.

De Corona-crisis die de wereld in z’n greep heeft, treft ook de vechtsportwereld. Onze gedachten gaan allereerst uit naar alle mensen die door de ziekte zijn getroffen, en naar hun naaste omgeving. Wij wensen hen veel sterkte.

Maatregelen

Ook denken we met bewondering aan de helden in de zorg die momenteel risico´s lopen bij het uitoefenen van hun werk in ons aller belang. Maar we kijken natuurlijk ook naar de gevolgen voor iedereen die in onze sector actief is, en naar de steunmaatregelen die momenteel worden ontwikkeld.

De eerste serieuze anticoronamaatregel van de Nederlandse regering, het verbod voor alle evenementen waarbij meer dan 100 personen bijeenkomen, hakte er flink in.

Gesloten

Toen de maatregelen nog eens werden aangescherpt, bleek dat tot 1 juni meer dan 50 vechtsportevenementen geen doorgang kunnen vinden. Dit betreft grofweg 1000 wedstrijden op alle niveaus. Voor de één een sportieve tegenvaller, voor de ander een persoonlijk of zakelijk drama.

Sportscholen en fitnessclubs blijven in elk geval tot en met 6 april gesloten. Over eventuele verlenging van de laatstgenoemde termijn kan elk moment worden besloten. Het betekent voorlopig nog geen evenementen, geen wedstrijden, geen gezamenlijke trainingen.

De vechtsportwereld neemt z’n verantwoordelijkheid en volgt de aanwijzingen van de autoriteiten goed op. Maar men vreest tegelijk wel voor de toekomst. Veel sportschoolhouders hebben slapeloze nachten. De financiële consequenties hangen als donkere wolken boven de horizon. De VA ondersteunt de inzet van NOC*NSF richting politiek, waarin het opkomt voor de gehele sportsector.

Noodloket

Het Noodloket is een regeling voor ondernemers die getroffen worden door de maatregelen van de overheid in de coronacrisis. Ook sportverenigingen en sportscholen kunnen via het noodloket van Economische Zaken een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,- euro ontvangen.

Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Deze worden op dit moment nader uitgewerkt. Voor ZZP´ers wordt gewerkt aan een aparte regeling. Hou voor updates de website van de Rijksoverheid in de gaten.

Consequenties

De VA blijft er bij iedereen op aandringen om de anticoronamaatregelen te respecteren. Partijen die dit niet doen, of tegen de geest van de crisisbestrijding in maatregelen omzeilen, riskeren door de VA te worden uitgesloten van de sport.

Dit kan door middel van intrekking van het convenant of de promotorslicentie, door uitsluiting van wedstrijden, of door ontzegging van het Keurmerk Vechtsportautoriteit. Tegen één sportschool die de maatregelen op flagrante wijze heeft overtreden, is inmiddels een procedure begonnen.

Neem je verantwoording

De VA roept iedereen op verantwoordelijkheid te nemen. Stel het algemeen belang voorop en draag bij aan de beperking van de verspreiding van het coronavirus!

De maatregelen van de regering worden ondersteund door de sportkoepel NOCNSF, waarvan de VA geassocieerd lid is. De Nederlandse sport heeft inmiddels alle (club)bijeenkomsten zoals wedstrijden, trainingen, demonstraties, overleggen, vergaderingen en vieringen afgelast, in elk geval tot 6 april.

Ook het aanvullend advies van NOCNSF blijft in stand, om alle trainingslocaties voor topsporters gesloten te houden. Dit geldt dus ook voor sporters waarvoor een geïsoleerde trainingssetting tot stand is gebracht.

Personal training

Om eventuele onduidelijkheid weg te nemen, merken wij hier expliciet op dat ook een-op-een-training, ook buiten, zeer ongewenst is en in strijd met de richtlijnen van NOC*NSF. Het is bij onze sporten praktisch ondoenlijk om consequent de aanbevolen 1,5 meter afstand te bewaren.

Veelvuldig wisselend sociaal contact door trainers met sporters is in strijd met het uitgangspunt van 'social distancing'. Hou als sporter je kracht en conditie thuis op peil, of ga buiten alleen sporten in rustige gebieden en hou hierbij minstens 1,5 meter afstand van anderen.

Meer informatie

Iedereen met vragen verwijzen wij naar twee websites met informatie over de laatste stand van zaken en de aanbevelingen van de autoriteiten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) biedt algemene informatie, actuele informatie, en een handig overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.

Op de centrale pagina van de Gemeenschappelijke Gezondheidsdiensten (GGD) wordt verwezen naar de gemeentelijke en regionale GGD's die informatie bieden over specifieke regio's.

Als er nieuwe maatregelen volgen, of als bestaande maatregelen worden aangepast, zul je dat snel lezen op onze website. Hou die daarom goed in de gaten!

BRON: VA

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws