Tot heden heeft Nederland nog nooit een bokskampioen gehad in het zwaargewicht. Hier lijkt verandering in te komen. Het pad naar de top kent veel obstakels, vereist dagelijkse discipline en keiharde trainingen.
Willy Kyakonye is klaar voor de uitdaging. Met 9 professionele overwinningen en een knock out ratio van 88.89% en de WFB internationale bokstitel behaald in 2024 is Willy op jacht om meer titels te veroveren.
Willy groeide op in Kampala, de hoofdstad van Uganda. Zijn jeugd was niet altijd makkelijk.
Als erg magere jongen werd hij extreem gepest. Soms lukte het om keihard weg te rennen, niet altijd. Een angst was geboren. Wegrennen was niet de oplossing. Genoeg was genoeg. Op zijn tiende besloot Willy te gaan boksen, een keuze die zijn leven veranderde. Het bleek een enorme redding die zorgde voor zelfvertrouwen. Een diepgewortelde angst veranderde in pure motivatie.
Geïnspireerd door vechters als Lennox Lewis werkte Willy hard aan zijn bokstechnieken, de bewondering voor Evander Holyfield motiveerde hem om altijd door te vechten en dichtbij tegenstanders te komen. Maar de grootste inspiratie kwam van zijn favoriete vechter, zijn eigen coach Zebra Ssentange beter bekend als Mando die tot de dag van vandaag nog steeds bijzonder veel voor hem betekent. Mando zag als eerste zijn potentieel en stelde voor om te starten met amateurwedstrijden.
Willy begon op zijn 15de met wedstrijden als middengewicht en vocht zich omhoog in de amateurcompetities van Oeganda. Hij ging geen gevecht of locatie uit de weg en vocht in landen als Azerbeidzjan, Cuba, Venezuela en Zuid-Korea. In 2015 was hij een van de weinige Oegandese boksers die bokste in de World Series of Boxing. Met inzet en doorzettingsvermogen bereikte Willy de top 3 plaats in de Afrikaanse kampioenschappen in 2016 met een bronzen medaille.
Helaas was het niet makkelijk om in-en voor Oeganda te vechten, afspraken werden niet nagekomen. Zo zouden de financiële vergoedingen van de World Series of Boxing gaan naar Willy zijn oma voor levensonderhoud. Tot grootste frustratie hield de boksbond de gelden achter op eigen rekening en toen Willy mondeling voor zichzelf opkwam was dit niet gediend en werden bepaalde records (expres) niet geadministreerd en hierdoor bereikten de amateurresultaten niet de officiële Boxrec-records. Met de ervaring die Willy had opgedaan met boksen in Nederland voor de Eindhoven Box Cup en het politieke klimaat in Oeganda adviseerde zijn coach Mando om naar Nederland te verhuizen.
In 2016 verhuisde Willy naar Nederland en werd Leeuwarden de nieuwe thuisbasis.
De tropische landschappen van Oeganda zijn ingeruild voor de polders in Friesland. Er is geen fiets- of wandelroute in Leeuwarden en omstreken die onbekend terrein is voor Willy.
In 2017 begon de professionele carrière met een knock-out in de eerste ronde. Ook zijn volgende gevecht werd beëindigd met een knock-out in de eerste ronde. Maar plotseling was er tragisch nieuws: zijn geliefde coach Zebra Ssentage was in Oeganda vermoord. Dit verlies was onwijs zwaar en de twijfel om met boksen te stoppen ontstond als gedachten. Er is grote dank aan zijn moeder, die adviseerde om door te gaan met boksen.
Vanaf 2021 wordt Willy getraind door Vincent Stikkolorum van Sportcentrum Nicolaas te Rijswijk. Met de ervaring van Vincent en het feit dat er veel tijd wordt vrijgemaakt bleek de samenwerking een schot in de roos. Willy heeft bij Sportcentrum Nicolaas zelfs een eigen toegangssleutel tot de sportschool, zodat hij altijd kan trainen wanneer het hem uitkomt.
Willy traint het liefst op de ouderwetse manier: keihard. Zijn favoriete onderdelen zijn traditionele kracht en boksoefeningen uit Cuba. Hardlopen op de loopband lekker warm binnen? “Dat telt niet. Je hart moet echt pompen!” Het trainingsschema begint om 5:30 met tien kilometer hardlopen in de buitenlucht. Droog, regen of sneeuw als een echte Fries trotseert hij alle weersomstandigheden.
Willy Kyakonye (L) in actie
Daarna volgen schaduwboksen en zware fysieke oefeningen. Van klassiek opdrukken met intensief veel herhaling tot geavanceerdere varianten. De “toe touching” waarbij je springt en met beide handen je tenen aanraakt–drie sets van acht herhalingen is een van de favorieten. Buikspieren sessies beginnen met een minimum van 50 herhalingen en worden ongeacht het aantal sets afgesloten met minimaal 3 minuten planken. Flexibele lenigheidsoefeningen tot aan de bekende nek training, de brugoefening onder andere getraind door Mike Tyson wordt wederom getraind met sessies van minimaal 50 herhalingen.
Maandag:
10 kilometer hardlopen.
12 rondes van drie minuten op de bokszak.
Dinsdag:
Krachttraining van 10:00 tot 11:00 in Rotterdam.
Techniektraining van 18:00 tot 19:00.
Woensdag:
Sparren in de avond, 8 tot 10 rondes.
Donderdag:
12 rondes van drie minuten op de bokszak.
Krachttraining en hardlopen in de avond.
Vrijdag:
Training op de stootkussens onder begeleiding van de coach.
Zaterdag:
Sparren met bekende vechters zoals Levi Richters, Tarik Khababez en Nico Horta. Ook wordt er gespard met Olympische boksers uit België.
Zondag:
Officieel een rustdag, maar toch vaak schaduwboksen of een extra training op de stootkussens.
Tijdens een officieel vechterskamp voor wedstrijden worden er extra trainingen toegevoegd. Ongeacht of er een wedstrijd is, of niet, Willy is altijd in conditie om potentiële boksgevechten aan te nemen, desnoods op het laatste moment met weinig voorbereiding.
Naast een strak sportschema zijn voeding en een gezonde levensstijl van groot belang. Zo nu en dan is er tijd voor ontspanning met vrienden, bijvoorbeeld met een rum-cola maar dan wel alleen met cola. Alcohol is uitgesloten.
In de zwaargewicht divisie wordt gewicht strategisch ingezet. Zo kiest bijvoorbeeld Tyson Fury ervoor om extra zwaar te zijn tegen een Deontay Wilder maar lichter tegen Oleksander Usyk. Ook bij het laatste titelgevecht waren er grote aantallen. Daniel Dubois woog 113 kilo in zijn wedstrijd tegen Anthony Joshua, die 115 kilo woog. Met 102 kg werken Willy en zijn trainer strategisch om extra kilo’s aan spiermassa toe te voegen. Willy zou dit stiekem het liefst willen doen met zijn favoriete verwen maaltijd: een volledige emmer gevuld met kip van de Kentucky Fried Chicken. Maar er zijn ook gezondere wegen naar Rome. De snelheid moet behouden blijven dus het moet strategisch: elk gevecht een kilo spiermassa erbij.
Willy heeft zijn ogen gericht op de zwaargewicht divisie. Maar mocht iemand hem uitdagen in de relatief nieuwe bridgergewicht klasse, met een maximumgewicht van 101,6 kilo, dan accepteert hij de uitdaging. In dat geval wordt de KFC overgeslagen en de hardloopschoenen nog een keer extra aangetrokken.
Op 30 maart 2024 won Willy de internationale WBF bokstitel met een knock-out in de zevende ronde. Op 21 oktober werd wederom gewonnen met een knock-out in het Carré in Amsterdam. Willy heeft een duidelijk doel: de titel winnen in het wereldkampioen zwaargewicht boksen. Willy gaat geen uitdaging uit de weg. Sterker nog. Hij kan niet wachten om zijn volledige potentieel te ontdekken en te strijden tegen de allerbeste. Het liefst zou hij het vandaag nog opnemen tegen voormalig kampioen Anthony Joshua of huidig kampioen Daniel Dubious.
Net als zijn helden Evander Holyfield en Lennox Lewis is Willy bereid om overal te vechten, Madison Square Garden, Saoedi-Arabië, een vol Webmleystadion? Er zijn genoeg voetbalstadions in Nederland. Alles is mogelijk. Tegen de huidige kampioenen of opkomende gevestigde uitdagers als Martin Bakole, Moses Itauma of Bakhodir Jalolov. “Het maakt niet uit waar of tegen wie?” Ik accepteer het gevecht”.
De weg naar succes in boksen is een lastige weg. Los van vaardigheden en hard trainen moeten ook de juiste wedstrijden plaatsvinden. Er zijn veel verschillende federaties met verschillende titels en de steun van de Nederlandse boksbond is nodig om in aanmerking te komen. Bij sommige federaties krijgen vechters een kans op de titel zonder zich te hebben bewezen, vaak met een veel lagere positie op de ranglijst.
Voor de meeste fans is dit een onbekend terrein. Maar achter de schermen maken sommige promoters aparte verzoeken. Niet elke tegenstander staat te springen om het op te nemen tegen de Ring Tiger, die met 1.96 M oogt als een moderne gladiator en bekend staat om spectaculaire knock-outs. Veel vechters weigeren het risico te nemen. Wat uit in promoters die vragen om gigantische financiële vergoedingen voor een eventueel verlies dat het imago van hun vechters kan schaden.
Willy en zijn team doen hier niet aan mee. Hij wil zich bewijzen en presteren voor de fans.
Met positie 92 in de huidige top 100 blijft hij actief vechten om te stijgen. De focus is in 2025 gericht op de IBO titel en de Europese boxing titel. Willy is er klaar voor!
7 december 2024 in Utrecht bij Next Generation Warriors.
2 februari 2025 in Leeuwarden bij B.A.V Frisia.
29 maart 2025 in Wilnis tijdens Evolution of Boxing.
Veel boksers vinden het soms lastig om de vraag te beantwoorden: Wat zij willen doen na hun professionele carrière? Voor Willy is het simpel. “Ik blijf in het boksen”. Naast zijn eigen bokscarrière volgt hij een opleiding om bokstrainer te worden en met succes begeleidt hij amateurboksers bij lokale clubs zoals B.A.V. Frisia in Leeuwarden. Onder het motto “wij moeten elkaar helpen” zet hij zich ook in voor goede doelen, zoals Knokken met je hart, een organisatie die zich inzet voor kinderen met hartafwijkingen.
Willy’s belangrijkste advies aan jonge boksers is om in jezelf te geloven. “Maar discipline is het allerbelangrijkste.” Door het boksen kreeg hij zelfvertrouwen en overwon hij zijn angsten. Hij traint en werkt elke dag hard aan zijn doelen. Hij gelooft in God en bidt dagelijks dat alles goed komt. In de komende jaren hoopt hij voor verschillende titels te vechten. Zijn toekomstvisie? Een muur vol kampioenschap riemen en een sportschool vol enthousiaste leerlingen–hopelijk op een locatie dichtbij een Kentucky Fried Chicken-filiaal.
Op Instagram @willykyakonye kan je het avontuur volgen.
Lees het artikel op de mobiele website