Ierse haat naar Conor McGregor neemt toe: 'droom nu al voorbij' Nieuws
Nieuws

Ierse haat naar Conor McGregor neemt toe: 'droom nu al voorbij'

Ierse haat naar Conor McGregor neemt toe: 'droom nu al voorbij'

Conor McGregor is zonder twijfel een van de meest controversiële figuren in de vechtsportwereld. Zowel in Ierland als daarbuiten. De voormalig UFC-kampioen wil zijn land redden en zegt zichzelf in 2025 verkiesbaar te stellen voor het presidentschap van zijn land. Dat kan rekenen op veel kritiek vooral uit eigen land.

Dat McGregor vorige week aankondigde het wel te zien zitten om president van Ierland te worden werd met gemengde gevoelens ontvangen. De Ieren zelf zouden er niet echt blij mee zijn, waar buitenstaanders juist denken dat hij een kans maakt. Maar waarom wordt McGregor zo gehaat in zijn thuisland?

Het flamboyante en soms arrogant ogende gedrag gecombineerd met provocerende uitspraken heeft McGregor's populariteit in zijn thuisland aanzienlijk geschaad. Veel Ieren beschouwen zijn optreden als respectloos. Niet alleen richting zijn tegenstanders maar ook richting media en zelfs hele gemeenschappen. Zijn gebruik van trash-talk vooral in de aanloop naar gevechten wordt door velen gezien als te agressief en vaak grensoverschrijdend. Dit heeft geleid tot een groeiend aantal mensen in Ierland dat niet meer kan waarderen.

Juridische problemen en publieke incidenten ondermijnen zijn imago

McGregor is regelmatig in het nieuws geweest vanwege diverse juridische kwesties. Waaronder vechtpartijen buiten de ring vermeende aanvallen en beschuldigingen van seksueel wangedrag jegens vrouwen. Deze incidenten hebben zijn imago ernstig beschadigd en het vertrouwen van veel Ieren in hem ondermijnd. Waar hij ooit als een nationale held werd gezien lijkt zijn gedrag buiten de sport hem steeds meer in de problemen te brengen. Dergelijke publieke schandalen hebben ervoor gezorgd dat veel Ieren hem nu niet meer serieus nemen. Vooral niet wanneer hij beweert dat hij zich in 2025 kandidaat wil stellen voor het Ierse presidentschap.

McGregor’s invloed op jongeren baart Ieren zorgen

Veel Ieren maken zich zorgen over de negatieve invloed die McGregor heeft op jongeren waarvan velen hem aanbidden. Zijn levensstijl die gekenmerkt wordt door het tonen van overdadige rijkdom en een ruige houding wordt door sommigen als een slecht voorbeeld beschouwd. Ook zijn alcohol en vermeend drugsgebruik baart velen zorgen.

Sporters worden vaak gezien als rolmodellen maar McGregor’s gedrag en publieke uitspattingen stroken niet met het beeld dat veel mensen hebben van wat een rolmodel zou moeten zijn. Dit heeft ertoe geleid dat zijn populariteit in Ierland flink is gedaald. Vooral onder degenen die waarde hechten aan sportieve integriteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

McGregor verliest de connectie met zijn Ierse roots

Aan het begin van zijn carrière werd McGregor geprezen als een vertegenwoordiger van de Ierse arbeidersklasse. Iemand die zich vanuit bescheiden omstandigheden naar de top van de vechtsport had gewerkt. Maar naarmate hij succesvoller en rijker werd begon hij voor sommigen de connectie met zijn roots te verliezen. Zijn voortdurende vertoon van rijkdom en extravagantie is een bron van kritiek geworden voor veel Ieren. Die eenvoud en bescheidenheid hoog in het vaandel hebben staan. Deze verandering in zijn imago heeft ervoor gezorgd dat hij steeds meer afstand heeft genomen van de Ierse identiteit die hem aanvankelijk zo geliefd maakte.

Grenzen overschreden met opmerkingen over cultuur en religie

Tijdens de promotie van sommige van zijn gevechten heeft McGregor soms grenzen overschreden met zijn opmerkingen over andere culturen en religies. Zo ging hij fel tekeer tegen zijn aartsrivaal Khabib Nurmagomedov die hij intens haat. En noemde de vrouw van de vrome Moslim een theedoekdragende tragedie. Dit heeft niet alleen internationaal voor controverse gezorgd, maar ook binnen Ierland zelf tot kritiek geleid. Voor veel Ieren zijn respect voor cultuur, tradities en fatsoenlijke omgangsvormen van groot belang, en McGregor’s uitspraken worden vaak gezien als on-Iers of zelfs schadelijk voor het imago van het land. Dit heeft bijgedragen aan zijn dalende populariteit in zijn eigen land, waar men steeds kritischer is geworden over zijn publieke persona.

Wisselvallige sportieve prestaties versterken de kritiek

Hoewel McGregor ooit werd beschouwd als een van de meest dominante vechters in de UFC zijn zijn sportieve prestaties de laatste jaren wisselvallig. Na een reeks grote verliezen is zijn imago als vechter aangetast. En dit heeft geleid tot toenemende kritiek van vechtsportliefhebbers. Veel mensen beschuldigen hem ervan meer gefocust te zijn op roem en geld dan op zijn daadwerkelijke prestaties in de ring. Dit versterkt de perceptie dat hij niet meer dezelfde vechter is die hij ooit was. Dit verklaart mede waarom veel Ieren hem niet serieus nemen wanneer hij beweert in 2025 te willen strijden voor het Ierse presidentschap.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws