Voor deze Judoka's waren zelfs de Japanners doodsbang - Hier is waarom Nieuws
Nieuws

Voor deze Judoka's waren zelfs de Japanners doodsbang - Hier is waarom

Voor deze Judoka's waren zelfs de Japanners doodsbang - Hier is waarom

Judo is van oudsher een Japanse sport, maar in de vorige eeuw waren er enkele Europese judoka’s die bewezen dat talent en doorzettingsvermogen grenzen overstijgen. Ze versloegen Japanse legendes op het grootste podium ter wereld: de Olympische Spelen. Van Anton Geesink tot Angelo Parisi, hier lees je hun bijzondere verhalen.

Anton Geesink wint in Tokio en breekt het Japanse monopolie

In 1964 maakte judo voor het eerst deel uit van de Olympische Spelen. Tokio was de perfecte locatie om deze sport te introduceren. De Japanners waren klaar om te domineren. Maar toen kwam Anton Geesink de Nederlandse reus het strijdtoneel op.

Geesink vocht in de finale tegen Akio Kaminaga. De sfeer was gespannen; het hele stadion verwachtte dat de Japanner zou winnen. Maar Geesink bleef koel. Na negen zenuwslopende minuten maakte hij een tegenaanval die Kaminaga tegen de grond smeet. Met een perfecte ippon pakte Geesink het goud en brak hij het Japanse monopolie in de sport. Zijn overwinning was niet alleen een klap voor de Japanners, maar ook een historisch moment voor het judo.

Willem Ruska’s dubbele gouden droom in München

Acht jaar later, in 1972, was het de beurt aan Willem Ruska. Hij stond bekend om zijn brute kracht en slimme technieken. In München deed hij mee aan zowel de zwaargewichtklasse als de open categorie. Het resultaat? Twee gouden medailles. Hiermee werd hij de eerste judoka ooit die dit presteerde op één Olympische Spelen.

Een van zijn meest memorabele gevechten was tegen de Japanner Moki Nishimura in de halve finale van de zwaargewichtklasse. Het gevecht was zwaar en gelijk opgaand. Ruska wist uiteindelijk te winnen op beslissing. In de finale liet hij zijn kracht zien door de Duitse Klaus Glahn met een krachtige worp te verslaan.

Shota Chochishvili: van onbekend talent naar Olympisch kampioen

In 1972 stond ook een onbekende Georgische judoka op: Shota Chochishvili. Hij verraste de wereld toen hij in een vroeg stadium van het toernooi de Japanse favoriet Fumio Sasahara versloeg met een spectaculaire worp. Hoewel hij later verloor van de Brit David Starbrook, vocht hij zich via herkansingen terug naar de finale.

In de finale stond hij opnieuw tegenover Starbrook. Dit keer was Chochishvili vastberaden om te winnen. Hij begon agressief en liet zijn techniek zien. Na een lang gevecht gaven de scheidsrechters hem de overwinning, en hij pakte verrassend het goud. Georgië vierde hun nieuwe held.

Angelo Parisi domineert de zwaargewichten in Moskou

De Olympische Spelen van 1980 in Moskou werden overschaduwd door een boycot. Japan deed niet mee, wat de kansen voor andere landen vergrootte. Angelo Parisi, een Fransman met Britse roots, greep deze kans met beide handen.

In de zwaargewichtfinale stond Parisi tegenover de Bulgaar Dimitar Zapryanov, een veel grotere en zwaardere tegenstander. Toch was het Parisi die indruk maakte. Met een krachtige seoi-nage gooide hij Zapryanov op de grond en won hij goud. Zijn overwinning toonde aan dat techniek soms belangrijker is dan brute kracht.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws