Smerige spelletjes van de UFC onthuld - Wat je eigenlijk niet mag weten MMA Nieuws
MMA Nieuws

Smerige spelletjes van de UFC onthuld - Wat je eigenlijk niet mag weten

Smerige spelletjes van de UFC onthuld - Wat je eigenlijk niet mag weten
Smerige spelletjes van de UFC onthuld - Wat je eigenlijk niet mag weten

MMA lijkt op het eerste gezicht simpel: vechters stappen de kooi in, strijden om titels en krijgen miljoenen uitbetaald. Maar achter de schermen speelt zich een harde realiteit af. Steroïdengebruik, contractuele uitbuiting en financiële onzekerheid bepalen het leven van veel vechters. De media laten vaak alleen de glamourkant zien, maar wij duiken in de duistere kant van de sport.

Doping is al decennia een probleem in de vechtsport. Veel topvechters hebben positief getest of worden ervan verdacht verboden middelen te gebruiken. Jon Jones testte positief op een steroïde metaboliet, terwijl Anderson Silva en TJ Dillashaw schorsingen kregen. Veel insiders beweren dat doping nog steeds een groot probleem is, ondanks strikte controles. Sommigen stellen zelfs dat bijna iedereen in de top van de sport verboden middelen gebruikt.

Hoe UFC-contracten vechters vastzetten

Veel vechters zitten vast in strenge UFC-contracten die hen dwingen om te vechten. Zelfs als ze fysiek of mentaal niet klaar zijn. Ze mogen vaak geen aanbiedingen van andere organisaties accepteren en kunnen niet zomaar met pensioen gaan zonder financiële gevolgen.

Hierdoor nemen veel vechters gevechten aan uit pure noodzaak, niet omdat ze er klaar voor zijn. De UFC heeft de macht om contracten eenzijdig te verlengen, waardoor sommige vechters jarenlang vastzitten zonder alternatieven.

De chaos van de PFL en waarom het faalt

De Professional Fighters League PFL werd in 2018 gelanceerd. Het moest dienen als alternatief voor de UFC. Het gebruikte een toernooisysteem met puntentelling om kampioenen te bepalen. In theorie zou dit een eerlijkere manier zijn om vechters naar de top te laten klimmen. In de praktijk is het systeem chaotisch en ondoorzichtig.

Door verschillende subleagues zoals PFL Europa en PFL Midden-Oosten raken zelfs hardcore fans de weg kwijt. De organisatie kampt met financiële problemen en onduidelijke regels, waardoor het geen serieuze concurrent is voor de UFC.

De rol van geld bij titelgevechten

Veel fans denken dat gevechten puur op basis van sportieve prestaties worden geregeld. Geld speelt een grote rol. De UFC geeft voorrang aan vechters die populair zijn en online tickets verkopen. Conor McGregor kreeg bijvoorbeeld altijd voorrang op een titelgevecht.

Terwijl andere vechters zoals Tony Ferguson jarenlang werden genegeerd. Sponsordeals, media-optredens en sociale media-impact bepalen vaak wie de volgende kans krijgt op een kampioensgordel.

Waarom het antidopingbeleid niet werkt

Usada werd in 2015 ingeschakeld als onafhankelijk dopingcontrole-organisme voor de UFC. In theorie moest dit de sport schoner maken, maar in de praktijk bleven veel vechters verboden middelen gebruiken. Toen Conor McGregor uit de dopingpool stapte om te herstellen van een blessure, weigerde Usada hem zonder zes maanden testen terug te laten keren.

Dit leidde tot een breuk tussen de UFC en Usada, waarna de UFC een eigen antidopingprogramma opzette. Veel fans en analisten twijfelen aan de effectiviteit van dit nieuwe beleid.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

2 reacties

Jexxie +54

Haha dit is toch allemaal niets nieuws! Al deze praktijken zijn al jaren bekend bij vechters en fans.

18-02-2025 17:54

Grobbie +484

Wat is dit voor achterhaalde shit ??? 😂😂😂😂😂😂 als je dit niet wist en uhhh miljoenen is voor 0,5 % alles moet je zelf betalen gek ufc betaald enkel het gevecht

17-02-2025 17:01
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws