Nieuws

Alistair Overeem: maffia, vechters en schandalen in MMA

In de jaren '90 en begin 2000 was Pride Fighting Championships de plek waar je als MMA-fan moest zijn. De beste vechters ter wereld vochten in Japan voor duizenden uitzinnige fans. Namen als Fedor Emelianenko, Mirko Cro Cop en onze eigen Alistair Overeem waren echte sterren.

Maar wat de meeste mensen toen niet wisten is dat er achter de schermen iets heel anders aan de hand was. De Yakuza de Japanse maffia had een flinke vinger in de pap. Dat heeft Pride uiteindelijk de kop gekost.

De opkomst van Pride en de schaduw van de Yakuza

Pride FC begon in 1997 en groeide razendsnel uit tot de grootste MMA-organisatie ter wereld. De gevechten waren spectaculair en de sfeer in de uitverkochte stadions was ongekend. Fedor Emelianenko werd de ongekroonde koning van Pride. Mirko Cro Cop liet zijn tegenstanders regelmatig op de grond belanden met een allesvernietigende trap. Alistair Overeem zette Nederland op de kaart met zijn indrukwekkende vechtstijl.

Maar terwijl de vechters geschiedenis schreven in de ring, ging het er achter de schermen heel anders aan toe. De Yakuza, de Japanse misdaadbazen, hadden Pride stevig in hun greep. Ze waren betrokken bij de financiering van de organisatie, maar ook bij de beslissingen die werden genomen. Van schimmige deals tot afpersing, alles leek te gebeuren. En dat zou uiteindelijk het einde betekenen van Pride.

De gloriedagen en de langzame ondergang van Pride FC

De gouden jaren van Pride FC waren in de vroege 2000's. Pride had alles: grote shows, uitzinnige fans en legendarische gevechten. Wie kan de slopende wedstrijden van Antonio Rodrigo Nogueira, Fedor Emelianenko of de brute optredens van Wanderlei Silva vergeten? De vechters gingen tot het uiterste, en dat trok miljoenen kijkers.

Maar terwijl de organisatie op z’n hoogtepunt leek, begon de donkere kant van Pride meer en meer naar boven te komen. Verhalen over omkoping en afpersing door de Yakuza doken op, en sponsors die niet geassocieerd wilden worden met de maffia begonnen weg te lopen. Langzaam maar zeker gleed Pride af. In 2007 was het afgelopen: Pride FC moest sluiten. Het was een dramatisch einde voor een organisatie die ooit aan de top van de vechtsportwereld stond.

De erfenis van Pride en wat het betekent voor de MMA van nu

Pride FC mag dan verleden tijd zijn, maar de impact van de organisatie is nog steeds voelbaar. Veel vechters die hun carrière begonnen bij Pride, zoals Alistair Overeem, zijn doorgegaan in andere competities zoals de UFC en hebben daar furore gemaakt. Ook de spectaculaire stijl van vechten die Pride kenmerkte, leeft voort. Het gebruik van een vierkante ring in plaats van een kooi en de beroemde soccer kicks (een trap naar het hoofd van een liggende tegenstander) zijn dingen waar fans nog steeds met weemoed aan terugdenken.

Hoewel de Yakuza uiteindelijk een einde maakte aan de gloriedagen van Pride blijft de organisatie legendarisch in de MMA-wereld. Voor veel fans is Pride FC een mythische plek waar de grenzen van de sport werden verlegd en vechters tot helden werden gemaakt. En ondanks de duistere kant van het verhaal. Denken we toch vooral terug aan die epische gevechten en de impact die Pride had op de MMA zoals we die nu kennen.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws