Boksicoon Usyk vrijgelaten na schokkende arrestatie in Polen: Zelensky Nieuws
Nieuws

Boksicoon Usyk vrijgelaten na schokkende arrestatie in Polen: Zelensky

Boksicoon Usyk vrijgelaten na schokkende arrestatie in Polen: Zelensky

Oekraïne's zwaargewicht bokser Oleksandr Usyk is weer vrij nadat hij kort werd vastgehouden op een luchthaven in Polen. Op social media dook een video op waarin te zien was dat Usyk in handboeien werd afgevoerd. Niet bepaald een alledaagse situatie voor een sportheld, en zeker niet iets wat je verwacht van een doorgewinterde kampioen.

President Zelensky greep direct in toen hij hoorde van de aanhouding. “Ik heb met Usyk gebeld toen hij werd vastgehouden,” schreef hij op Telegram. “Ik was woedend over hoe onze kampioen werd behandeld.”

Directe actie vanuit Oekraïne

Zelensky bleef niet stilzitten. Hij belde meteen zijn ministers van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken, Andrii Sybiha en Ihor Klymenko, met de opdracht om alles uit te zoeken. Al snel kreeg hij goed nieuws: "Ik kreeg te horen dat alles in orde is. Usyk is vrijgelaten en er is geen sprake meer van detentie."

Het incident gebeurde op de luchthaven van Krakau, en hoewel de details vaag blijven, liet de Oekraïense regering er geen gras over groeien. Het zorgde voor nogal wat ophef, zeker omdat Usyk deze week in Londen wordt verwacht om Daniel Dubois te zien vechten tegen Anthony Joshua. Die aanhouding had zijn plannen flink in de war kunnen gooien, maar gelukkig werd alles snel rechtgezet.

Oekraïense diplomaten en Usyk reageren

De Oekraïense diplomatieke machine draaide op volle toeren. Sybiha, die voor Zelensky het heft in handen nam, liet op X weten dat ze snel reageerden. “We hebben direct gereageerd op de aanhouding van Usyk en ervoor gezorgd dat hij snel werd vrijgelaten,” schreef hij. Hij voegde eraan toe dat zulke acties "onevenredig en onacceptabel" zijn voor een atleet van Usyk's kaliber. Oekraïne stuurt daarom een officiële klacht naar Polen.

Ook Usyk zelf reageerde luchtig op de situatie. Zijn promotor, Alex Krassyuk, zei op Instagram dat het allemaal om een “misverstand” ging, en dat het probleem snel was opgelost. Usyk bedankte zijn supporters en de Oekraïense diplomaten voor hun snelle hulp. En met een vleugje humor bedankte hij ook de Poolse politie voor hun professionele aanpak, "zonder rekening te houden met lengte, gewicht en titels."

Vragen blijven hangen

Wat er precies gebeurde en waarom Usyk werd vastgehouden, is nog steeds een mysterie. De BBC probeerde contact op te nemen met zowel Usyk's manager als zijn promotor voor meer details, maar voor nu blijft het gissen. Eén ding is zeker: dit was geen leuk moment voor Usyk, die normaal gesproken de ring betreedt, niet de cel.

De bokser heeft sinds 19 mei niet meer gevochten, toen hij Tyson Fury versloeg en de onbetwiste kampioen werd. Met die overwinning had hij alle vier de grote zwaargewichttitels in handen. In juni gaf hij de IBF-titel op, omdat hij besloot voor een rematch te gaan met Fury, die gepland staat voor 21 december. Dat gevecht belooft een knaller te worden.

Usyk’s onverslaanbare carrière

Usyk staat bekend als een vechter die nog nooit verloren heeft. In zijn carrière heeft hij 22 gevechten gevoerd en er 14 gewonnen door knock-out. Voor hij de zwaargewichttitel veroverde, was hij ook al de onbetwiste kampioen in het cruisergewicht. Hij lijkt haast onaantastbaar, zowel in als buiten de ring, zoals we nu wel kunnen concluderen.

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws