Nieuws

Illegale Nazi-vechtclubs Nederland en Duitsland bundelen krachten

Afgelopen zaterdag vond een inval plaats tijdens een extreemrechts vechtsportevenement in Hachenburg, Duitsland, georganiseerd door de neonazistische groep Der Dritte Weg. Rond de boksring stonden ook Nederlandse mannen, die warme banden onderhouden met hun Duitse geestverwanten. In Nederland opereren diverse nazi-knokclubs die actief samenwerken met Duitse groeperingen, zoals ‘Der Dritte Weg’. Een van hun kernboodschappen: “Omarm de strijd, gemak is dood.”

Deze knokclubs richten zich niet alleen op vechtsport, maar zien het als een middel om zich voor te bereiden op wat zij beschouwen als een toekomstige rassenstrijd. De betrokkenheid van Nederlandse rechts-extremisten bij dit soort evenementen neemt toe, en dat is zorgwekkend.

Der Dritte Weg: extremisme dat verder gaat dan vechtsport

De organisator van het evenement, Der Dritte Weg, staat bekend om haar extreme denkbeelden. Deze groep, die zich keert tegen de NAVO en de EU, promoot grote gezinnen om een "dreigende volksdood" te voorkomen. Op hun officiële website wordt hun boodschap enigszins gematigd gepresenteerd, maar achter de schermen woekert een diepgewortelde haat tegen Joden en is de groep verzot op nazi-symboliek. Duitse veiligheidsdiensten bestempelen Der Dritte Weg dan ook als een gevaarlijke, mensvijandige groepering.

Illegale Nazi-vechtclubs Nederland en Duitsland bundelen krachten
Foto: Telegram

De banden tussen Nederlandse en Duitse extremistische groepen worden steeds nauwer. Leden van Nederlandse groepen zoals White Lives Matter Nederland en Autochtoon Nederland prijzen de Duitse groepering regelmatig op Telegram. Daarnaast onderhoudt de Nederlandse extreemrechtse groep Erkenbrand al jaren banden met Der Dritte Weg. Zo gingen ze in 2021 samen op winterwandeling in het Sauerland en brachten ze een bezoek aan het hoofdkwartier in de stad Siegen.

De strijdlust van Nederlandse Active Clubs

Een andere opvallende Nederlandse groep is Active Club Dietsland, die vechtsport als meer ziet dan alleen een sportieve bezigheid. Voor deze groep is trainen een voorbereiding op daadwerkelijke strijd. Het motto van deze club is simpel: een echte Ariër moet zich fysiek en mentaal tot het uiterste trainen. Leden moeten voldoen aan een aantal criteria: blank zijn, vechtsporten beoefenen zoals kickboksen en een pro-blank wereldbeeld aanhangen.

Op hun Telegram-kanaal pronken ze met foto’s van ontblote bovenlijven en gespierde lichamen. De leuzen die ze gebruiken, zoals “Omarm de strijd, gemak is dood”, tonen duidelijk hun ideologie. Ze wijzen af op het gemakzuchtige leven en promoten een harde, strijdvaardige levensstijl.

Extreemrechts netwerk groeit internationaal

De samenwerking tussen rechts-extremisten stopt niet bij de landsgrenzen. De AIVD waarschuwde eerder dit jaar voor de groeiende internationale netwerken van extreemrechtse groepen zoals Active Clubs. Waar deze groepen vroeger vooral met elkaar in conflict waren, hebben ze nu geleerd om samen te werken. Internationale evenementen worden vaak gebruikt om contacten te leggen en netwerken te versterken.

Een recent voorbeeld hiervan is de viering van de Poolse Onafhankelijkheidsdag in november 2023, waar verschillende Europese Active Clubs, waaronder Active Club Dietsland, aanwezig waren. Ze marcheerden mee in wat bekend staat als het “zwarte blok”, een extreemrechts symbool.

De AIVD merkt op dat deze knokclubs zich fysiek en mentaal voorbereiden op een mogelijke rassenstrijd in de toekomst. Hoewel ze hierover niet altijd concreet zijn, voorziet de inlichtingendienst dat sommige van deze groepen in het buitenland, zoals in de Verenigde Staten, al geweld hebben gebruikt tegen hun tegenstanders.

Extremisme met een gewelddadig verleden

De dreiging van deze groepen is niet alleen gebaseerd op hun extremistische retoriek. In Duitsland legt de justitie een verband tussen Der Dritte Weg en brandstichtingen in asielzoekerscentra in 2014 en 2015. Hoewel de groep zelf niet direct verantwoordelijk werd gehouden voor de aanvallen, werden deze brandstichtingen wel door hen geprezen.

Zelfs als groepen zoals Der Dritte Weg of Active Club Dietsland geen directe aanslagen voorbereiden, vormen ze volgens de AIVD een bedreiging voor de democratische rechtsorde in Nederland. Hun gedachtegoed staat lijnrecht tegenover de waarden van de democratie en diversiteit.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws