Kickboksen straks te duur voor veel Nederlanders Nieuws
Nieuws

Kickboksen straks te duur voor veel Nederlanders

Kickboksen straks te duur voor veel Nederlanders

Kickboksen is de laatste jaren superpopulair geworden in Nederland. Het lijkt nu voor veel mensen een stuk duurder te worden. De overheid wil namelijk de btw op sport van 9% naar 21% verhogen. Dit betekent dat sportabonnementen flink in prijs zullen stijgen. Voor veel mensen kan dat de reden zijn om hun abonnement op te zeggen.

Op dit moment betaal je voor een standaard abonnement, waarmee je kunt kickboksen, gemiddeld €22,50 per maand. Als je ook onbeperkt naar de sportschool wilt voor bijvoorbeeld MMA-trainingen of fitness, loopt dat bedrag op naar €42,50. Maar met de geplande btw-verhoging gaat dat bedrag nóg verder omhoog, en dat kan betekenen dat je per jaar ineens tientallen euro's meer kwijt bent. In een tijd waarin alles al duurder wordt, van boodschappen tot energie, kunnen veel mensen dit er misschien niet meer bij hebben.

Politiek komt in actie tegen de btw-verhoging

Het voorstel om de btw op sport te verhogen, krijgt veel kritiek. Ook vanuit de politiek. Partijen zoals CDA en D66 zijn fel tegen en krijgen steun van organisaties zoals NOC*NSF en de KNVB. Zij roepen allemaal het kabinet op om de plannen terug te draaien. Ze zijn bang dat miljoenen Nederlanders hierdoor stoppen met sporten omdat het simpelweg te duur wordt.

Het idee achter de btw-verhoging is om extra belastinginkomsten binnen te halen. Critici vinden dat de gevolgen voor de volksgezondheid en de toegankelijkheid van sport zwaarder wegen. Sporten is voor veel mensen niet zomaar een hobby maar een belangrijk deel van hun leven. Als het straks onbetaalbaar wordt zullen veel mensen gedwongen zijn om te stoppen. Dat is precies wat deze politici en sportorganisaties willen voorkomen.

Sportscholen en leden in de problemen

De hogere btw treft niet alleen de sporters zelf, maar ook de sportscholen. Peter Wijnsma, eigenaar van Bodyshape in Goutum, heeft zo’n 1.200 leden, en ook hij ziet de bui al hangen. "Ik kan het helaas niet anders doen dan doorberekenen aan mijn klanten," zegt hij tegen Omrop Fryslân.

Kickboksen straks te duur voor veel Nederlanders

Wijnsma verwacht dat hij de prijzen met ongeveer vijf euro per maand moet verhogen als de btw-verhoging doorgaat. Dat lijkt misschien niet veel, maar voor een gezin met meerdere abonnementen loopt dat behoorlijk op. "Voor gezinnen wordt het echt pittig. De kosten gaan dan hard omhoog, en ik begrijp het goed als mensen hun abonnement opzeggen," zegt Wijnsma.

De verwachting is dat sportscholen door heel Nederland samen zo’n 500.000 leden kwijt zullen raken als de btw omhoog gaat en de abonnementen duurder worden. Veel kleinere sportscholen zouden dat financieel niet kunnen dragen, wat voor hen zelfs het einde kan betekenen.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws