Ophef: 2 transgender vrouwen toch in Olympische bokstoernooi Nieuws
Nieuws

Ophef: 2 transgender vrouwen toch in Olympische bokstoernooi

Ophef: 2 transgender vrouwen toch in Olympische bokstoernooi

Imane Khelif uit Algerije en Lin Yu-Ting uit Taiwan die als vrouwen zullen deelnemen aan de Olympische Spelen van Parijs 2024 zijn in opspraak gekomen. Zij werden eerder gediskwalificeerd van het Wereldkampioenschap Boksen voor Vrouwen wegens het hebben van mannelijke XY-chromosomen. De Internationale Boksfederatie IBA ontdekte dit na DNA-tests tijdens het kampioenschap in New Delhi in maart 2023.

De diskwalificatie leidde tot grote verontwaardiging. De Algerijnse Olympische Commissie beschuldigde de IBA van een samenzwering en stelde dat Khelif vanwege medische redenen rondom hoge testosteron niveaus was uitgesloten. Mexicaanse bokser Brianda Tamara uitte haar zorgen over de fysieke kracht van Khelif, wat bijdroeg aan de controverse.

Zijn deze Olympische vrouwenboksers eigenlijk mannen?

Ondanks hun eerdere uitsluiting zullen beide boksers in Parijs deelnemen. Khelif vecht op 1 augustus tegen Angela Carini uit Italië, en Lin Yu-Ting op 2 augustus. Het vermoeden bestaat dat beide boksers worden beïnvloed door een Seksuele Ontwikkelingsstoornis (DSD), wat leidt tot atypische genetische en lichamelijke kenmerken.

De splitsing tussen de IBA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de verantwoordelijkheid voor de geslachtsverificatie bij nationale federaties gelegd, wat tot verschillende standaarden en chaos heeft geleid. Marshi Smith van de Independent Council on Women’s Sports (ICONS) benadrukte dat dit de integriteit van de vrouwencompetities ondermijnt en een gevaar vormt voor vrouwelijke atleten.

Smith onderstreept het gevaar op ernstige blessures. Immers zouden Khelif en Lin een oneerlijk voordeel hebben en even krachtig zijn als mannelijke boksers. Waardoor zij in het voordeel kunnen zijn.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws