Prof MMA-vechter gearresteerd na dodelijke schietpartij Nieuws
Nieuws

Prof MMA-vechter gearresteerd na dodelijke schietpartij

Prof MMA-vechter gearresteerd na dodelijke schietpartij

Het was complete chaos in het centrum van Moskou toen er een dodelijke schietpartij plaatsvond afgelopen week. De Russische politie heeft meer dan twintig mensen opgepakt. Wat de situatie extra opvallend maakt, is dat er MMA-vechters bij betrokken waren die nauwe banden hebben met Ramzan Kadyrov, de leider van Tsjetsjenië.

Dit drama speelde zich af bij het hoofdkantoor van Wildberries, de grootste online winkel van Rusland. Een groep mannen, zo'n 20 tot 30 volgens ooggetuigen, brak de ramen van het gebouw. Het duurde niet lang voordat de kogels in het rond vlogen.

Twee doden en een arrestatie

Bij de schietpartij kwamen twee MMA-vechters, Islam Elmurziev en Abubakar Mestoev, om het leven. Maar dat was nog niet het einde van het verhaal. Een andere vechter, Umar Chichaev, die niet alleen een vechter is maar ook een hoge functie heeft in de nationale garde, werd door de politie opgepakt.

Prof MMA-vechter gearresteerd na dodelijke schietpartij
Ramzan Kadyrov (R) met  Umar Chichaev (L)

De rechtbank in Moskou heeft besloten dat Chichaev voorlopig vast blijft zitten, minstens een maand en dertig dagen. En terwijl hij vastzit, probeert de politie te achterhalen hoe het allemaal zo uit de hand kon lopen.

Ruzie om een miljoenenfusie

De schietpartij komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het lijkt allemaal te maken te hebben met een grote fusie van Wildberries met een andere grote speler, Russ Group. President Poetin zelf gaf toestemming voor deze deal, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Wildberries is namelijk veel groter dan Russ Group, en critici vonden de fusie maar een vreemde zaak.

Zelfs Kadyrov, normaal een trouwe bondgenoot van Poetin, was het er totaal niet mee eens. Hij noemde de fusie “een enorme fout” en beweerde dat het eigenlijk om een overname ging, onder dwang.

Kadyrov's belofte en de rol van MMA-vechters

Kadyrov was zo boos dat hij publiekelijk beloofde Wildberries terug te geven aan de eigenaar, Tatiana Bakalchuk. Haar man, Vladislav Bakalchuk, zou volgens hem de boel hebben overgenomen. Dit ging zelfs zo ver dat Vladislav, samen met een groep mannen — waaronder Kadyrov's MMA-vechters — het hoofdkantoor van Wildberries aanviel.

Naast de aanval op het hoofdkantoor werd er ook een ander kantoor van Wildberries bestormd door een groep van zo’n 30 tot 40 mannen. Ze droegen sport- en militaire kleding en vielen zelfs de bewaker aan.

MMA-vechters als Kadyrov's persoonlijke leger

Het hele conflict laat zien hoe Kadyrov zijn MMA-vechters inzet voor veel meer dan alleen sport. Zijn vechtclub, Akhmat MMA Fight Club, lijkt namelijk eerder een trainingskamp voor zijn privéleger. Veel van de mannen die hij traint, gaan niet de ring in, maar worden soldaten of lijfwachten. Sommigen worden zelfs naar Oekraïne gestuurd om te vechten.

Kadyrov heeft van MMA een verlengstuk van zijn macht gemaakt. Hij staat vaak zij aan zij met bekende vechters zoals Mike Tyson en Floyd Mayweather, en hij gebruikt die connecties om zijn eigen positie te versterken. Het incident bij Wildberries is een grimmige herinnering aan hoe Kadyrov's invloed ver reikt, ook buiten de ring.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws