Sterker, maar dommer: Anabolen gebruik in vechtsport neemt toe Nieuws
Nieuws

Sterker, maar dommer: Anabolen gebruik in vechtsport neemt toe

Sterker, maar dommer: Anabolen gebruik in vechtsport neemt toe

Anabole steroïden zijn al langer een probleem in de vechtsport maar nu blijkt dat deze dopingmiddelen niet alleen voor een oneerlijk voordeel zorgen. Maar ook nog eens veel schadelijker zijn dan we dachten. Ze geven vechters meer slagkracht en snelheid dat komt met een prijs.

De Dopingautoriteit kondigt aan dat ze extra voorlichting gaan geven na nieuwe verontrustende onderzoeksresultaten uit Noorwegen.

Hersenvolume neemt af bij langdurig gebruik

Noorse wetenschappers hebben ontdekt dat langdurig gebruik van anabole steroïden het hersenvolume doet afnemen. Dit betekent dat de hersenen letterlijk krimpen. Wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Dit nieuwe onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al wisten. Dopinggebruik is niet zonder risico. Eerder bleek al dat anabole steroïden kunnen zorgen voor ‘brain aging,’ oftewel het versneld verouderen van de hersenen.

En alsof dat nog niet genoeg was, zijn er nog andere bijwerkingen zoals hartfalen, spierscheuringen, depressie en huidproblemen. De lijst met gevaren wordt steeds langer. Vincent Egbers, voorzitter van de Dopingautoriteit, benadrukt dat sporters beter geïnformeerd moeten worden. "Jongvolwassenen denken vaak niet aan de lange termijn. Ze willen snel resultaat zien en grijpen dan naar anabole steroïden zonder de risico’s te kennen," zegt Egbers.

Vechters betrapt op doping

Het gebruik van anabole steroïden is niet nieuw in de vechtsport. Grote namen zoals Alistair Overeem zijn in het verleden al betrapt op het gebruik van doping. Overeem die een aantal keren positief werd getest op anabolen kreeg schorsingen opgelegd. De schok was groot omdat hij destijds een van de bekendste MMA-vechters ter wereld was. Maar hij is zeker niet de enige. UFC iconen Anderson Silva en Jon Jones twee andere grote namen in de vechtsport zijn ook in opspraak geraakt door dopinggebruik.

Deze incidenten laten zien dat het probleem diepgeworteld is in de vechtsport. Vechters willen sneller sterker worden, maar betalen daar uiteindelijk een hoge prijs voor.

Sterker, maar dommer: Anabolen gebruik in vechtsport neemt toe

Dopinggebruik in Nederlandse gyms wijdverbreid

Niet alleen in de topsport is doping een probleem. Ook in Nederlandse sportscholen grijpen steeds meer sporters naar anabole steroïden. Volgens een onderzoek van het Mulier Instituut gebruiken zo’n 400.000 krachtsporters en 80.000 vechtsporters in Nederland deze middelen. De populariteit van anabole steroïden is vooral te danken aan het snelle resultaat grotere en sterkere spieren.

VU-hoogleraar Marjan Olfers waarschuwde al in 2021 dat doping een ontwrichtend effect kan hebben op de samenleving. Veel van de anabolen die worden gebruikt zijn onbetrouwbaar. Worden in illegale laboratoria geproduceerd. Dit zorgt voor extra gezondheidsrisico’s. Dit omdat de kwaliteit van deze middelen niet gecontroleerd is.

Dopingautoriteit start voorlichtingscampagne

Om het tij te keren, komt de Dopingautoriteit met een voorlichtingscampagne. Daarom lanceren ze volgend jaar een website en podcasts waarin wetenschappelijke informatie over anabole steroïden op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd. De campagne richt zich vooral op jongvolwassenen die twijfelen over het gebruik van doping.

Daarnaast wil de Dopingautoriteit samen met de politie en de douane de handel in anabole steroïden harder aanpakken. Hoewel het gebruik van deze middelen onder recreatieve sporters legaal is, is de handel erin dat niet. Egbers geeft aan dat deze illegale handel “floreert” in Nederland en hoopt dat strengere controles de situatie kunnen verbeteren.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws