Top Kickbokstrainer Martin Borneman overleden: 'Echte pionier'
Martin Borneman, een van de meest invloedrijke kickbokstrainers van Nederland, is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden, zo bericht oud-leerling en kickbokslegende Jan Oosterbaan. De nalatenschap van Borneman is diep verweven met de Nederlandse kickboksgeschiedenis, vooral door zijn oprichting van de beroemde sportschool Maeng Ho.
Het verhaal van Maeng Ho begint simpel maar krachtig. Martin Borneman en Joop Musterd trainden samen bij de sportschool van Jan-Willem Stoker in Rotterdam. Deze sportschool bracht niet alleen talentvolle vechters voort, maar ook levenslange vriendschappen.
Lees ook
Rico Verhoeven ontsnapt aan rechtszaak: 'aangifte geseponeerd'
Glory's Donegi Abena door Rico Verhoeven manager onder hoede genomen
Namen zoals Jan Verstappen en Jan Koster sloten zich aan bij het duo, en samen besloten ze een eigen boksschool te beginnen genaamd MIDOKWAN. Hoewel deze school slechts vijf jaar bestond, was het een enorm succes en legde het de basis voor Borneman’s latere werk.
De opkomst van Maeng Ho
Na het einde van MIDOKWAN ging Martin Borneman verder met zijn droom en richtte Maeng Ho op, wat "voor ons" betekent. Deze filosofie van saamhorigheid en toewijding was kenmerkend voor Borneman's aanpak. Hij moedigde zijn leerlingen altijd aan met de woorden: "Je vecht niet voor mij, je vecht voor de school!"
In de elfstedenstraat in Rotterdam werd Martin bijgestaan door bokstrainer Rinus Krijger, geïntroduceerd door Aad Veerman, een andere prominente figuur in de Nederlandse bokswereld. Deze samenwerking bleek cruciaal, en al snel was de sportschool gevuld met namen die later beroemd zouden worden in de bokssport, zoals Bert de Frell, Eddy en Willem Nieuwdorp, en vele anderen.
Succes en uitbreiding
De "no nonsense" aanpak van Borneman sprak veel mensen aan. Zijn trainingsmethoden waren hard, maar effectief, en onder zijn leiding bracht Maeng Ho vele kampioenen voort. Met de komst van legendarische trainer Cor Eversteijn naar het nieuwe adres aan de Oostendestraat, groeide de groep nog verder. Martin Deira, Cor Hemmers, en Orlando Breinburg voegden zich bij de school, en samen organiseerden ze de eerste gala's in 'De Enk' in Rotterdam.
Maeng Ho's invloed reikte verder dan alleen Nederland. Samenwerkingen met prominente figuren zoals Thom Harinck, Jan Plas en Peter Stolp breidden hun reikwijdte uit naar Amsterdam en zelfs internationaal. De deelname aan de beste toernooien wereldwijd zette Maeng Ho definitief op de kaart als een van de top kickboksscholen.
Het erfgoed van Maeng Ho
Hoewel de hoogtijdagen van Maeng Ho uiteindelijk eindigden toen Martin en zijn team nieuwe wegen insloegen, bleef de geest van de school voortbestaan. Sportschool Maeng Ho Rotterdam mag dan niet meer bestaan, maar de stijl en filosofie leven voort bij de Oosterbaan Gym Rotterdam, waar de kernprincipes van Borneman nog steeds als basis worden gebruikt.
Martin Borneman's bijdrage aan de Nederlandse kickbokswereld kan niet worden overschat. Zijn invloed en de successen van zijn leerlingen spreken boekdelen over zijn toewijding en passie voor de sport. Zijn nalatenschap zal nog vele jaren voortleven in de harten van zijn leerlingen en de geschiedenis van het Nederlandse kickboksen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties