MMA Nieuws

Echte Māori-krijger Aaron Tau maakt UFC debuut: 'Uniek'

Aaron ‘Tauzemup’ Tau, een trotse afstammeling van Ngāpuhi, is een stap dichter bij de UFC na zijn selectie voor de Dana White Contender Series. Hij vertegenwoordigt niet alleen zichzelf, maar brengt ook de rijke Māori-cultuur naar de wereld van mixed martial arts (MMA).

Aaron Tau, geboren en getogen in het Noordelijke stadje Rāhiri, werd geselecteerd voor de prestigieuze Dana White Contender Series die deze week plaatsvindt. Hiermee komt hij in aanmerking voor een contract bij de UFC, de meest prestigieuze MMA-organisatie ter wereld. Indien succesvol, zal Tau de eerste UFC-vechter zijn die een mataora, een traditionele tatoeage van een Māori-krijger, zal dragen tijdens zijn gevechten.

In een interview met Te Ao Māori News deelde Tau dat dit moment een mijlpaal is na 13 jaar hard werken. “Het voelde ongelooflijk. Zodra ik even uit het publieke oog was, belde ik mijn moeder en hadden we samen een emotioneel moment. Ik vertelde haar: ‘Ja Mam, ik heb het gedaan.’”

Van Noordland naar Australië en de MMA

Op 15-jarige leeftijd verhuisde Tau naar Australië, waar hij zijn passie voor mixed martial arts ontdekte. Hij werd aangemoedigd door zijn rugby league-coach, die zijn natuurlijke aanleg voor fysieke strijd herkende. “Mijn coach zag dat het fysieke aspect me goed lag, en te ao o Tūmatauenga (de wereld van de oorlog) leeft door mij heen,” vertelde Tau.

Ondanks zijn leven in het buitenland bleef Tau sterk verbonden met de culturele waarden die zijn grootouders hem hadden bijgebracht. “Zij leerden mij over de aspecten van te ao Māori die mijn kernwaarden en mindset volledig hebben gevormd. Wat ik nu bereik, is een manier om iets terug te geven aan hen en aan mijn volk.”

De kracht van de Māori-cultuur op het wereldtoneel

Tau hoopt dat hij via zijn carrière in de UFC de Māori-cultuur op een bredere manier kan laten zien. Door zijn mataora en de zichtbaarheid die hij krijgt in persconferenties, wil hij meer aspecten van te ao Māori delen, zoals manaakitanga (gastvrijheid) en whanaungatanga (verbondenheid). “Mensen zullen niet om mij heen kunnen, ze zullen weten waar ik vandaan kom,” zegt Tau vastberaden.

Tau traint bij City Kickboxing in Tāmaki Makaurau, een gym die bekend staat om het produceren van Aotearoa’s beste vechters, zoals Israel Adesanya, Kai Kara-France en Dan Hooker. Volgens hoofdcoach Eugene Bareman is Tau’s selectie een bewijs van zijn harde werk en toewijding. “We waren enorm blij omdat we weten dat hij op het punt staat om zijn levenslange droom te verwezenlijken,” aldus Bareman.

Geen verliezen, maar veel uitdagingen voor Tau

Met een carrière van vijf jaar achter de rug en nog geen enkele verliespartij op zijn naam, heeft Tau al veel succes geboekt. Toch was de overgang van zijn leven in Noordland naar Australië een van de grootste uitdagingen. “Dat was waarschijnlijk het moeilijkste wat ik heb meegemaakt, maar het heeft me ook gemaakt tot wie ik nu ben.”

Tau benadrukt het belang van het kennen van zijn eigen waarden en identiteit. “Als je niet weet wie je bent of wat je waardeert, kan dat je mindset beïnvloeden. Bij City Kickboxing weten ze dat ze mij niet kunnen veranderen. Ik ben wie ik ben, en daar ben ik unapologetic over.”

De toekomstplannen van Tau

Voor de toekomst heeft Tau grote ambities. “In de komende vijf jaar zal ik een wereldtitel winnen, die terugbrengen naar het bos, en dan ga ik terug naar het paradijs. Ik wil een huis bouwen in Rāhiri, teruggaan naar het vissen, jagen en duiken met mijn familie, en een actieve rol spelen op de marae.”

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws